Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет23112017

Брой 227, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66908 BGN1 GBP = 2.21003 BGN1 CHF = 1.68012 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Търговия с националната чест: Армията иска 2500 лева за почетна рота в памет на ген. Вазов

Търговия с националната чест: Армията иска 2500 лева за почетна рота в памет на ген. Вазов

Търговия с националната чест: Армията иска 2500 лева за почетна рота в памет на ген. Вазов

2500 лева е поискала Българската армия, за да изпрати почетна рота пред паметника на един от най-големите ѝ пълководци ген. Владимир Вазов, чието име е записано в една от най-блестящите страници на българската военна история — победната битка при Дойран. Това съобщи сайтът „Епицентър”. Това нито е шега, нито е измислица. А тъжната истина за днешното ни съвремие, в което дори и Българската армия се е превърнала в търговско дружество. Приживе победената от ген. Владимир Вазов английска армия през Първата световна война отдава почит на прославения български генерал, който я е победил. През 1936 година на парада в Лондон ген. Хамилтън нареджа: “За почест, мирно!“, а лорд Милн се провиква: “Свалете знамената! Минава ген. Вазов — победителят от Дойран!“

Но за разлика от онези времена днешните български власти не можаха да отдадат почит на собствения герой.

На 12,13 и 14 май обществеността в Сопот отбеляза с различни събития 100 години от Дойранската епопея. Кулминацията на тържествата бе на 14 май, когато пред паметника на  достойния български пълководец ген. Владимир Вазов всички свеждат глава в знак на почит към великото му дело, прославило българската военна мощ далеч извън пределите на Родината.

Десетина дни преди това кметът на града Деян Дойнов се обърнал към ръководството на 61-ва Стрямска бригада в Карлово с молба да бъде изпратена почетна рота пред паметника на военоначалника. Не последвал отговор. Тогава кметът започнал да звъни в Министерство на отбраната и генщаба, откъдето след три дни, в навечерието на събитието, му отговорили, че понеже тържеството е в неделя, който не е работен ден за армията, затова общината трябва да заплати 2500 лева за почетната рота!

Кметът потърсил помощта на върховния главнокомандващ президента ген. Румен Радев, който веднага се разпоредил да бъде спряно безобразното решение и от Карловската бригада изпратили незабавно и безвъзмездно войници, които да застанат на почит пред паметника на ген. Вазов. 

България

Икономика

Култура

Спорт

Григор пред CNN: Горд съм, че съм българин

Григор пред CNN: Горд съм, че съм българин

Играх за моята страна, заяви 26-годишният Димитров

Григор Димитров гостува в студиото на медийния гигант CNN след впечатляващия си и историче…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие