Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб21042018

Брой 77, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.57958 BGN1 GBP = 2.24873 BGN1 CHF = 1.63312 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП сезира Брюксел за бухенвалдските „майтапи” на вицепремиера Симеонов

БСП сезира Брюксел за бухенвалдските „майтапи” на вицепремиера Симеонов

БСП сезира Брюксел за бухенвалдските „майтапи” на вицепремиера Симеонов

Заместник-министърът, сниман да отдава нацистки поздрав подаде оставка след натиск от левицата

Скандалният зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев от квотата на Обединени патриоти подаде оставка вчера. Преди дни той бе уличен, че се е снимал в музей с восъчни фигури на нацистки офицери, отдавайки известния фашистки поздрав с вдигната нагоре ръка.

Скандално е бездействието на премиера Бойко Борисов, който се прави, че няма проблем. Това се посочва в позиция на БСП, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. БСП недуомява защо вече трети ден — заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев продължава да стои на своето място, вместо да бъде незабавно уволнен. Считаме, че човек, който е имал цинизма и наглостта да се снима как прави хитлеристки поздрав, няма място в управлението на България. Припомняме, че това е втора номинация на патриотите, която бива уличена в пристрастия към нацизма. През 2015 година те предложиха Иво Антонов за заместник-министър на отбраната, но тогава бързо го оттеглиха, когато на бял свят излязоха снимки, на които Антонов се е увековечил с поздрав към Хитлер. 

Скандалът продължи и с реакцията на вицепремиера Валери Симеонов. Вместо да оттегли своя кадър, той го защити с абсурдното и цинично твърдение, че и той, като млад, може да си е правил майтапчийски снимки в Бухенвалд. Паметта на жертвите на кафявата чума не може да бъде обект на никаква шега. Всеки, който си позволява да прекрачва тази морална граница, няма място, нито за минута, в управлението.

На България ѝ предстои председателство на Европейския съюз. Но ще бъде ли достоен председател нашата страна, когато в този кабинет има вицепремиер, който си е правил майтапчийски снимки в Бухенвалд и заместник-министър, увековечен как вдига ръка за хитлеристки поздрав? Как този човек ще посреща европейските си колеги по време на това председателство? С такива майтапи ли смята да ги забавлява? Европейският съюз възникна върху пепелищата, които остави кафявата чума след себе си. И е символ на отрицанието на нацизма във всеки негов аспект. 

БСП ще направи всичко необходимо, за да информира своите европейски партньори — какви хора стоят в правителството и как върху тях се опъва политически чадър. 

В обща позиция на Делегацията на европейските социалисти в Европейския парламент се казва следното: „Оценяваме поведението на българския вицепремиер Валери Симеонов като недопустимо и излагащо страната ни. Очакваме с интерес позицията на Манфред Вебер и колегите от ЕНП, които остро критикуваха подкрепата за правителството от националистите в предишни периоди. Надяваме се, че те ще имат последователна, адекватна и проевропейска позиция.“ Остро възмущение към действията на Валери Симеонов изрази и председателят на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие