Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет23022018

Брой 38, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.59321 BGN1 GBP = 2.2139 BGN1 CHF = 1.69954 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Георги Йорданов поведе разговора за София

Георги Йорданов поведе разговора за София

Георги Йорданов поведе разговора за София

Дългогодишният ръководител на столицата и на българската култура се срещна с актива на градската организация на БСП

Георги Йорданов – ръководител на Софийската организация на БСП за периода 19711979 г., вицепремиер в социалната, духовната сфера и спорта и министър на културата за периода 19791989 г. Георги Йорданов проведе емоционална среща с актива на Софийската организация на БСП, част от чиито идеен и организационен живот той е и днес. Поводът за срещата бе и представянето на книгата „Срещи”, която е първа част от поредицата „Притаени мигове”, в която известният държавник разказва за контактите си с наши и чужди творци и политически лидери, споделя конкретни документи от близкото ни минало. Именно споменът за това време, което Георги Йорданов определи като време на съзидание и градеж, започна разговорът с препълнената с хора зала. Присъстваха социалисти от всички поколения – от някогашните ръководители на града, които днес са в генерацията на заслужилите ветерани до представителите на Младежкото обединение на левицата. Присъстваха и председателят на БСП София и член на ИБ на партията Калоян Паргов, неговата заместничка проф. Ваня Добрева, народните представители проф. Румен Гечев, Таско Ерменков, Христо Проданов и Георги Свиленски, общинският съветник Иван Таков, председатели на районни съвети на левицата.

Георги Йорданов с неподражаемия си ораторски дар разказа спомени за това как още в началото и средата на 70-те години е планирано и е започнало фактическото осъществяване на крупни инфраструктурни проекти на града, които оформят облика му и днес: градския център с опазеното уникално историческо наследство, столичното метро, зелената система, която е замислена като своеобразни „бели дробове” на София. Всички тези неща са постижение на социалистическа България, което бе безогледно разрушавано и разграбвано в годините на прехода, обобщи Йорданов – отново с конкретни примери за извършени безобразия. Георги Йорданов разказа спомени за дейци на София като архитектите Никола Николов и Александър Баров, за два пъти герой на социалистическия труд Ради Кузманов от „Елпром” – София, който е дългогодишен депутат и член на Държавния съвет на НР България.

Гостът без излишна носталгия, а с ясен призив да се учим от миналото, припомни и социалното благосъстояние, което осигуряваше социалистическата ни родина: 60000 нови жилища годишно на поносими цени, 26000 души на работа в „Кремиковци”, 14000 – в Обединение „Респром”, десетки хиляди в научни институти и ВУЗ, които създаваха научна продукция на световно ниво, и други. Припомни и малко познатия факт, че Националният дворец на културата е издигнат и с решителната доброволна помощ на хората – финансова (близо една четвърт от бюджета на строежа е събран чрез дребни волни пожертвования), на „Южен парк” и други. Днес тази общонародна по своята същност собственост е разграбвана, съществуват открити апетити да бъде приватизирана, управлява се немарливо. Същото важи и за общонародната собственост за над 100 милиарда лева, която бе приватизирана и унищожена, въпреки че за това не бе питан народът – равноправен акционер на това имущество. Много време Георги Йорданов отдели и на проблемите на БСП. Той бе категоричен, че Социалистическата партия остава длъжник на българския народ, защото в първите години на прехода не успя да отстоява историческата истина за миналото, и че не успя да защити тези социални достояния, че отделни нейни дейци се обогатиха и не се посвениха да участват в преходните процеси, че има хора, кичещи се с прозвището „социалист”, които са загубили социалното си чувство и държавническото си мислене. Георги Йорданов припомни, че в първите месеци след 1989 година въпреки, че държавата ни се нуждаеше от неголеми стопански и политически реформи, вместо да предприеме мъдро нужните стъпки, покани неолибералните фундаменталисти от САЩ Ран и Ът, които ни учеха на „ум и разум” в икономиката, а се оказа, че тяхната програма стана основа на грабителския преход. Той напомни, че канцлерът-обединител на Германия Хелмут Кол, държавния секретар на САЩ Джеймс Бейкър и други западни лидери са признавали, че българската държава е сред най-развитите в Източния блок, че френски специалисти са съветвали да запазим образователната си система, че Кол при вида на седесарски активисти, горящи книги пред президентството е възкликнал: „С тези лумпени ли ще градим демокрация?! Та ние работихме толкова добре с комунистите!”.

Георги Йорданов, който обяви, че вторият том от неговия мемоарно-документален труд ще бъде факт в близките седмици, разказа, че ще даде публичност на безпристрастните документи, показващи партийно-държавната политика за София, за развитието на българската култура, за мястото на България на Балканите и Европа. Сред тези документи, стана ясно от думите му, е и протоколът от последното заседание на Политбюро на ЦК на БКП, в което участва в навечерието на промените от 1989 г., когато предупреждава, че преходът у нас трябва да стане мирен, да надгражда постигнатото в полза на хората, че не трябва да се допуска разделение на нацията и реваншизъм. Колко пророчески са били думите на големия държавник и защо нито неговите другари, поели властта на 10 ноември, нито новите сини „демократи”, не се вслушаха в тези предупреждения?!

Като път за връщане на доверието в избирателите към БСП мъдрецът на лявата идея изтъкна най-вече връщането към идеята и идеала. „Столичната организация трябва да е авангард в тези процеси”, категоричен бе Георги Йорданов, който напомни, че към 1979 година Софийската организация на БКП е била от 120000 човека, голямата част от които верни идеалисти и честни труженици.

Специална нишка в разговора с Георги Йорданов бе темата за патриотизма и националното чувство, за нуждата от това да пазим чувството си за държавност: „През войните в началото на ХХ век изгубихме около 100000 млади българи, а днес – в мирно време, заради липсващата държава и заради липсващата социална грижа на държавата към нейните граждани, изгубихме много повече хора. Днес вече се очертава опасност за самата България – в духовен, социален, демографски план”, подчерта дългогодишният държавен деец.

Георги Йорданов отговори и на въпроси от аудиторията. Особено активни бяха млади социалисти от Район „Красно село”, които почерпиха опит от ветерана на партията, в която правят първите си стъпки в обществения живот. За книгата „Срещи” и за актуалната политическа ситуация, за бъдещето на лявата идея говориха и политологът Валентин Вацев и редакторът на книгата, поетът Петър Анастасов.

Изказване направи и главният редактор на в. ЗЕМЯ Теофан Германов, който поздрави Георги Йорданов от името на издателите и колектива на вестника, на който той е искрен приятел и наставник. Той подчерта, че дейността на Георги Йорданов като ръководител показва, че той се е доказал като съзидател, както в сферата на създаването на материални и социални блага на обществото, така и в градежа на държавата на духа. „Социалната държава е невъзможна без Държавата на духа, но и държавата на духа е невъзможна без стабилна социална среда”, подчерта Теофан Германов и допълни, че Георги Йорданов в разговора даде една от най-точните дефиниции за това каква трябва да бъде БСП – идейна партия, партия-държавостроителна, търсеща не безпринципни компромиси или леки корекции на статуквото, а различен тип общество, както и партия на силния и искрен патриотизъм. „БСП е уникална партия, щом в нея е естествено хора с 5060 годишен партиен стаж могат да споделят с младите своя живот, белязан от идеала”, отбеляза главният редактор на ЗЕМЯ.

Срещата „Разговор за София” с Георги Йорданов е начало на един процес от срещи и дискусии с дейците на партията от по-възрастното поколение, отбеляза председателят на ГС на БСП Калоян Паргов при закриването на дискусията.

Екип на ЗЕМЯ

България

Икономика

Култура

Спорт

Съдийски синове получиха наряди за Първа лига

Съдийски синове получиха наряди за Първа лига

Ангел Ангелов ще ръководи ЦСКА – Черно море, а Стефан Апостолов – Септември - Левски

Ангел Ангелов беше определен за съдия на мача от 22-рия …

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие