Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб21042018

Брой 77, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.57958 BGN1 GBP = 2.24873 BGN1 CHF = 1.63312 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Георги Йорданов поведе разговора за София

Георги Йорданов поведе разговора за София

Георги Йорданов поведе разговора за София

Дългогодишният ръководител на столицата и на българската култура се срещна с актива на градската организация на БСП

Георги Йорданов – ръководител на Софийската организация на БСП за периода 19711979 г., вицепремиер в социалната, духовната сфера и спорта и министър на културата за периода 19791989 г. Георги Йорданов проведе емоционална среща с актива на Софийската организация на БСП, част от чиито идеен и организационен живот той е и днес. Поводът за срещата бе и представянето на книгата „Срещи”, която е първа част от поредицата „Притаени мигове”, в която известният държавник разказва за контактите си с наши и чужди творци и политически лидери, споделя конкретни документи от близкото ни минало. Именно споменът за това време, което Георги Йорданов определи като време на съзидание и градеж, започна разговорът с препълнената с хора зала. Присъстваха социалисти от всички поколения – от някогашните ръководители на града, които днес са в генерацията на заслужилите ветерани до представителите на Младежкото обединение на левицата. Присъстваха и председателят на БСП София и член на ИБ на партията Калоян Паргов, неговата заместничка проф. Ваня Добрева, народните представители проф. Румен Гечев, Таско Ерменков, Христо Проданов и Георги Свиленски, общинският съветник Иван Таков, председатели на районни съвети на левицата.

Георги Йорданов с неподражаемия си ораторски дар разказа спомени за това как още в началото и средата на 70-те години е планирано и е започнало фактическото осъществяване на крупни инфраструктурни проекти на града, които оформят облика му и днес: градския център с опазеното уникално историческо наследство, столичното метро, зелената система, която е замислена като своеобразни „бели дробове” на София. Всички тези неща са постижение на социалистическа България, което бе безогледно разрушавано и разграбвано в годините на прехода, обобщи Йорданов – отново с конкретни примери за извършени безобразия. Георги Йорданов разказа спомени за дейци на София като архитектите Никола Николов и Александър Баров, за два пъти герой на социалистическия труд Ради Кузманов от „Елпром” – София, който е дългогодишен депутат и член на Държавния съвет на НР България.

Гостът без излишна носталгия, а с ясен призив да се учим от миналото, припомни и социалното благосъстояние, което осигуряваше социалистическата ни родина: 60000 нови жилища годишно на поносими цени, 26000 души на работа в „Кремиковци”, 14000 – в Обединение „Респром”, десетки хиляди в научни институти и ВУЗ, които създаваха научна продукция на световно ниво, и други. Припомни и малко познатия факт, че Националният дворец на културата е издигнат и с решителната доброволна помощ на хората – финансова (близо една четвърт от бюджета на строежа е събран чрез дребни волни пожертвования), на „Южен парк” и други. Днес тази общонародна по своята същност собственост е разграбвана, съществуват открити апетити да бъде приватизирана, управлява се немарливо. Същото важи и за общонародната собственост за над 100 милиарда лева, която бе приватизирана и унищожена, въпреки че за това не бе питан народът – равноправен акционер на това имущество. Много време Георги Йорданов отдели и на проблемите на БСП. Той бе категоричен, че Социалистическата партия остава длъжник на българския народ, защото в първите години на прехода не успя да отстоява историческата истина за миналото, и че не успя да защити тези социални достояния, че отделни нейни дейци се обогатиха и не се посвениха да участват в преходните процеси, че има хора, кичещи се с прозвището „социалист”, които са загубили социалното си чувство и държавническото си мислене. Георги Йорданов припомни, че в първите месеци след 1989 година въпреки, че държавата ни се нуждаеше от неголеми стопански и политически реформи, вместо да предприеме мъдро нужните стъпки, покани неолибералните фундаменталисти от САЩ Ран и Ът, които ни учеха на „ум и разум” в икономиката, а се оказа, че тяхната програма стана основа на грабителския преход. Той напомни, че канцлерът-обединител на Германия Хелмут Кол, държавния секретар на САЩ Джеймс Бейкър и други западни лидери са признавали, че българската държава е сред най-развитите в Източния блок, че френски специалисти са съветвали да запазим образователната си система, че Кол при вида на седесарски активисти, горящи книги пред президентството е възкликнал: „С тези лумпени ли ще градим демокрация?! Та ние работихме толкова добре с комунистите!”.

Георги Йорданов, който обяви, че вторият том от неговия мемоарно-документален труд ще бъде факт в близките седмици, разказа, че ще даде публичност на безпристрастните документи, показващи партийно-държавната политика за София, за развитието на българската култура, за мястото на България на Балканите и Европа. Сред тези документи, стана ясно от думите му, е и протоколът от последното заседание на Политбюро на ЦК на БКП, в което участва в навечерието на промените от 1989 г., когато предупреждава, че преходът у нас трябва да стане мирен, да надгражда постигнатото в полза на хората, че не трябва да се допуска разделение на нацията и реваншизъм. Колко пророчески са били думите на големия държавник и защо нито неговите другари, поели властта на 10 ноември, нито новите сини „демократи”, не се вслушаха в тези предупреждения?!

Като път за връщане на доверието в избирателите към БСП мъдрецът на лявата идея изтъкна най-вече връщането към идеята и идеала. „Столичната организация трябва да е авангард в тези процеси”, категоричен бе Георги Йорданов, който напомни, че към 1979 година Софийската организация на БКП е била от 120000 човека, голямата част от които верни идеалисти и честни труженици.

Специална нишка в разговора с Георги Йорданов бе темата за патриотизма и националното чувство, за нуждата от това да пазим чувството си за държавност: „През войните в началото на ХХ век изгубихме около 100000 млади българи, а днес – в мирно време, заради липсващата държава и заради липсващата социална грижа на държавата към нейните граждани, изгубихме много повече хора. Днес вече се очертава опасност за самата България – в духовен, социален, демографски план”, подчерта дългогодишният държавен деец.

Георги Йорданов отговори и на въпроси от аудиторията. Особено активни бяха млади социалисти от Район „Красно село”, които почерпиха опит от ветерана на партията, в която правят първите си стъпки в обществения живот. За книгата „Срещи” и за актуалната политическа ситуация, за бъдещето на лявата идея говориха и политологът Валентин Вацев и редакторът на книгата, поетът Петър Анастасов.

Изказване направи и главният редактор на в. ЗЕМЯ Теофан Германов, който поздрави Георги Йорданов от името на издателите и колектива на вестника, на който той е искрен приятел и наставник. Той подчерта, че дейността на Георги Йорданов като ръководител показва, че той се е доказал като съзидател, както в сферата на създаването на материални и социални блага на обществото, така и в градежа на държавата на духа. „Социалната държава е невъзможна без Държавата на духа, но и държавата на духа е невъзможна без стабилна социална среда”, подчерта Теофан Германов и допълни, че Георги Йорданов в разговора даде една от най-точните дефиниции за това каква трябва да бъде БСП – идейна партия, партия-държавостроителна, търсеща не безпринципни компромиси или леки корекции на статуквото, а различен тип общество, както и партия на силния и искрен патриотизъм. „БСП е уникална партия, щом в нея е естествено хора с 5060 годишен партиен стаж могат да споделят с младите своя живот, белязан от идеала”, отбеляза главният редактор на ЗЕМЯ.

Срещата „Разговор за София” с Георги Йорданов е начало на един процес от срещи и дискусии с дейците на партията от по-възрастното поколение, отбеляза председателят на ГС на БСП Калоян Паргов при закриването на дискусията.

Екип на ЗЕМЯ

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие