Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед23022020

Брой 289, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81263 BGN ↑ 1 GBP = 2.33281 BGN ↓ 1 CHF = 1.84234 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП припомни ролята на партията в спасяването на българските евреи

БСП припомни ролята на партията в спасяването на българските евреи

БСП припомни ролята на партията в спасяването на българските евреи

Във връзка с изказване на проф. Иво Христов от левицата бяха категорични: Той се извини, а за думите на премиера за простите хора и лошия материал извинение и досега няма

От името ПГ на БСП вчера в парламента бе прочетена декларация, в която се дава оценка на народния представител от левицата проф. Иво Христов. Във вторник бе разпространено видео, в което социологът коментира темата за спасяването на българските евреи и позицията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Във видеото Христов дава оценката, че 80% от българската публика „са дебили”. По този повод от ГЕРБ поискаха оставката на Христов или изключването му от групата на левицата. Професор Иво Христов вчера в парламента застана пред журналистите и поднесе искрените си извинения към всички, които са се почувствали засегнати от думите му. В декларацията на социалистите, прочетена от зам.-председателя на 44-тото НС Валери Жаблянов се казва: „В тежките години на Втората световна война, българският народ, неговите духовни водачи, смели и честни граждани, различни политически сили застанаха в защита на българските евреи. Със съвместните усилия на различни по своите идейни и политически убеждения, но демократично мислещи обществени слоеве, беше извършено дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат – спасяването на българските евреи. Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави. Тя намери своето подобаващо място в отношенията между българския и еврейския народ и се превърна в ценност на нашето междудържавно общуване. Българската социалистическа партия е участвала в този исторически подвиг чрез свои представители, чрез работническите демонстрации в Коньовица и Ючбунар. Следователно- напълно несъстоятелно е, който и да било да поставя под съмнение нашата позиция, защото тя не е просто устно изразена, както позицията на редица съвременни партии, а за нея са загинали, като членове на БКП, РМС и БОНСС - Натан Зилберщайн, Леон Таджер, Емил Шекерджийски, Мати Рубенова, Моис Леви, Буко Леви, Вера Рубенова и стотици други български евреи.

Ние изразяваме нашето дълбоко безпокойство и несъгласие с опитите политическата дискусия в днешното Народно събрание да бъде фокусирана непрекъснато върху периоди от историята, които разделят нашата нация. Очевидно това е търсено и целенасочено. Убедени сме, че нашата отговорност днес, като представители на българския народ, е да уважаваме историята и да не я използваме за нови противопоставяния.

По отношение на изказването на народния представител от ПГ на „БСП за България“ – Иво Христов, той вече поднесе своите извинения за направената от него квалификация. Напомняме, че далеч по-груби квалификации – „лош материал“, „прости“ и подобни- по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател Бойко Борисов, за които извинения не са поднасяни до този момент.

Изразяваме нашето дълбоко убеждение, че народните представители, независимо от коя парламентарна група, имат обща конституционна и гражданска отговорност – да работят за по-доброто бъдеще на българските граждани и българската държава”.

КАРЕ:

Вежди Рашидов: Не може да бесим човек заради изпуснати думи

„Всеки човек може да се изпусне в нещо. Аз лично като човек смятам, че изпуснатите думи не са повод да обесим един човек”. Това коментира за Агенция „Фокус” народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по култура Вежди Рашидов, във връзка с поисканата от парламентарната му група оставка на депутата „БСП за България” проф. Иво Христов. Рашидв допълни: „Упрекът е към БСП, които стават много активни именно в такива изпуснати думи и казани изречения”. Той допълни, че в ГЕРБ са се разграничавали от прегрешили политици: „Професорът е един умен човек, образован. Не може ГЕРБ, когато има нелицеприятни за партията и правителството неща, веднага да намери формула да се очисти и да има смелостта да го направи, колкото и да боли. Това са процеси, които болят”, допълни той.

Икономика

Коронавирусът удари и родния износ на вино

Коронавирусът удари и родния износ на вино

12 български контейнера с вино в момента чакат административно освобождаване за влизане на пазара в Китай

В момента българските винопроизводи...

Прочети още:

Loading...

Култура

СОФИЙСКИ САЛОН КУЛТУРА - ЛЕГЕ 10

КЛУБ “АРХИТЕКТИ“

ФЕДЕРАЦИЯ “КУЛТУРА И МЕДИИ“

КАНИ

НА ПРЕЗЕНТАЦИЯ И ДИСКУСИЯ

НА ТЕМА:

ГРАДОУСТРОЙСТВО

И АРХИТЕКТУРНА СРЕДА В СОФИЯ

- ПРОБЛЕМИ И ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие