Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря19122018

Брой 244, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71911 BGN1 GBP = 2.18005 BGN1 CHF = 1.73374 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Петима нови генерали за Гергьовден обеща военният министър

Петима нови генерали за Гергьовден обеща военният министър

Петима нови генерали за Гергьовден обеща военният министър

Разполагаме с милиард и половина лева за проектите за модернизация на военната ни техника, уточни Каракачанов

Двама генерали да бъдат повишени в звание и да бъдат произведени петима нови генерали, се предвижда за предстоящия 6 май — Деня на храбростта и на Българската армия. Да дадем възможност на по-младия кадър да получат и званието, и постовете, които им се полагат, обясни пред БНТ военният министър Красимир Каракачанов. Шест са офертите за закупуване на нов тип изтребител. Въпросът е да има възможности за избор, заяви министърът по отношение модернизацията на Военновъздушните ни сили. Той уточни, че България разполага с 1,5 млрд. лв. за проектите за модернизация на военната ни техника. В рамките на тези пари трябва да е и първата доставка. По време на миналия конкурс за добиване на нов беше направено искане Португалия и САЩ за осем Ф-16, а сега и за нови изтребители. Каракачанов обясни, че ще има запитване и до „Боинг”, които произвеждат новите Ф-18, каквито няма на Балканите. След полета на президента Румен Радев във Франция се обмисля да поканим за участие в конкурса и „Рафал” и консорциума „Юрофайтер” стария от Италия, новия от Германия. Предишното ръководство не е допуснало Израел, която има модернизирани Ф-16 с гаранция 30 г., заяви още военният министър. Той бе категоричен, че трябва да продължим да се грижим за наличната си авиация и да се поддържа годността на изтребителите ни МиГ-29 до 2030 г.

Въпросът за поддръжката на военно транспортните самолети Спартан е решен след дълги разговори, стана ясно от думите на Каракачанов. Удължаването на ресурса на РСК МиГ е за 4 г. Ремонтът ще се прави в България, резервните части ще се купуват от консорциума-производител РСК МиГ, гарантира Каракачанов. Полша има 36 изтребителя МиГ, има и бомбардировач Су-22 и си купува резервните части от Русия. Защо Полша да може, а ние — не, запита реторично Каракачанов. Той се надява в следващите 7 г. да летят 15 от наличните ни изтребители МиГ. Имаме амбицията да ремонтираме и наличните щурмови самолети Су-25. От тази модификация летят четири, но има още два пъти по толкова, обясни още Каракачанов. Относно идеята да бъдат закупени нови бронирани машини за сухопътни войски, ще бъдат изпратени предложения за оферти към няколко фирми — две американски, немска, френска, както и до консорциум между германска, финландска и американска фирма. Колкото повече участници има, толкова по-големи са възможностите за избор, каза Каракачанов. Условието е бронираната машина да бъде сглобявана в България с участие на наши фирми и поддръжката на машините д става в България. Имаме възможности във военните заводи на ТЕРЕМ, каза Каракачанов. Модернизацията на военноморските ни сили изостава, стана ясно от думите на Каракачанов. За 28 г. във флота постъпиха 3 стари белгийски фрегати, които си заслужава да бъдат ремонтирани и модернизирани. Проектът за корабите се модернизира на база на опита. Ще бъде внесен малко по-късно в края на месец май, уточни военният министър.

България

Икономика

Култура

Спорт

Манчестър Юнайтед уволни Жозе Моуриньо

Манчестър Юнайтед уволни Жозе Моуриньо

Специалния прибира неустойка от 24 милиона паунда

Жозе Моуриньо вече не е мениджър на Манчестър Юнайтед, обявиха от клуба. В краткото официал…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Земеделското министерство отвори постоянен офис в Китай

Земеделското министерство отвори постоянен офис в Китай

Българското министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) откри свой постоянен офис с експозиционна площ в китайския град Нинбо. Офис…

Прочети още:

Loading...