Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря18092019

Брой 180, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77383 BGN ↑ 1 GBP = 2.20219 BGN ↓ 1 CHF = 1.78354 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Стойнев към управляващите: Не БСП, а ГЕРБ спря „Южен поток”

Стойнев към управляващите: Не БСП, а ГЕРБ спря „Южен поток”

„БСП гласува позитивно промените в Енергийната стратегия и показа как е възможно във време на силно опозиционно противопоставяне да се държиш държавнически и да подкрепиш управляващите”. Това се казва в позиция на депутата от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев, разпространена от пресцентъра на партията. Той уточнява: „Премиерът Бойко Борисов, разбира се, е наясно, че за да се случат големи енергийни проекти трябва да се покаже, че зад управляващите има политически консенсус. Вместо да отчете политическата консолидация за позиционирането на България по един разумен начин в новата динамика на отношенията Русия-Турция-ЕС, той отново не устоя и се върна в дотегналото на всички противопоставяне „ние колко сме добри, а вие колко сте лоши“ като обяви, че в мандат на БСП е спрян „Южен поток“.

Длъжен съм обаче да кажа няколко неща:

1. Не, в мандат на БСП през 2014 г. „Южен поток“ не е спиран. Правителството с участие на БСП бе поставено от ЕС в процес на задействане на наказателна процедура. ЕС искаше спирането на изпълнението на обществените поръчки по проекта, заради въпроси по начина на създаване на проектната българо-руска компания „Южен поток“, случило се в първия мандат на Борисов, и след това по процедурни въпроси относно избрания формат за провеждане на търга за изпълнител. И не е ставало дума за корупция –като подизпълнители по проекта бяха конструирани над 150 единствено български строителни компании, за да има равно натоварване на този ключов бранш. Мнозинството от строителния бранш бе официално в проекта, а Българската строителна камара бе част от процеса в името на прозрачността.

2. Проектът „Южен поток“ не бе продължен - и това е точния термин, по решение на външни фактори, но правителството с участие на БСП го остави в състояние на пълна готовност за продължаване – завършила процедура по ОВОС, стартирало отчуждаване на терени, разрешение за строеж, осигурено финансиране и още стотици административно-процедурни действия, в които бяха ангажирани включително и общините, през които минаваше трасето.

3. Проектът в България обаче бе дискредитиран, омърсен и в крайна сметка спрян в една небалансирана външно-политическа игра и в една тъжно ниска вътрешно-политическа злоупотреба. Много пъти съм цитирал тогавашния вицепремиер Бъчварова, сега обаче ще цитирам самият Борисов, който през октомври 2015 г. казва, че доказателство за приятелството ни с американския бизнес е спирането на три големи руски проекта, спирането на руски самолети и признаването на военното крило на Хизбула за терористична организация. Цитирам: „Като има проблем с руски проект ние действаме незабавно и затова за „Бургас-Александруполис“ сме в съдилищата, и за „Южен поток“ ще отидем в съдилищата, за „Белене“ вече две години сме в съдилищата в Париж.“ Само преди месец пък Росен Плевнелиев разказа публично, че той е спрял „Южен поток“ чрез служебния кабинет след правителството на Орешарски.

Тази надпревара между институциите у нас ядоса руския външен министър Лавров и той реагира, цитирам: „Българският премиер Бойко Борисов трябва да се срамува пред избирателите и пред страната от изявлението си, че руските енергийни проекти са били спрени в интерес на САЩ”, припомни депутатът от БСП.

България

Икономика

Култура

Александър Хайтов: Баща ми провидя бъдещето и то не му хареса

Александър Хайтов: Баща ми провидя бъдещето и то не му хареса

Догодина ще покажа на света живия свидетел на обесването на Левски

- Г-н Хайтов, с какви мисли посрещате 100-годишнината от рождението на бащ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие