Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб18012020

Брой 264, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75112 BGN ↓ 1 GBP = 2.28832 BGN ↑ 1 CHF = 1.82124 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Експресно парламентът ратифицира всичко необходимо за Ф-16

Експресно парламентът ратифицира всичко необходимо за Ф-16

Експресно парламентът ратифицира всичко необходимо за Ф-16

Актуализацията на бюджет 2019 също бе гласувана на първо и второ четене в един ден, без възможност за промени между двете четения

Депутатите на Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Красимир Каракачанов одобриха на първо и второ четене в едно пленарно заседание договорите за закупуване от САЩ на изтребители Ф-16 блок 70. Експресно в рамките на същото пленарно заседание те актуализираха и държавния бюджет за настоящата година, за да може цената по сделката от около 2,1 млрд. лв. да бъде заплатена на американската страна наведнъж, веднага след ратифицирането на договорите. Актуализацията на бюджет 2019 също бе гласувана на първо и второ четене в един ден, без възможност за предложения за промени между двете четения, уточни „Дарик радио”. В самото начало на пленарното заседание от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова призова премиерът да дойде в пленарната зала и да обясни изкачването си от четвъртък за изплащането на цялата сума наведнъж. От БСП заявиха категорично, че няма да подкрепят проектодоговорите за закупуването на изтребителите. Депутатите на “Воля“ и “Атака“ обявиха, че няма да подкрепят сделката. Това направиха и от НФСБ. Лидерът им Валери Симеонов обясни, че договорената сума е много висока и че сме могли на половината от тази цена да си закупим изтребители европейско производство. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви от парламентарната трибуна, че ако договорите не бъдат ратифицирни сега, цената може да нарасне още.

В крайна сметка след четиричасови дебати, четирите договора за закупуване от САЩ на 8 изтребителя F-16 блок 70 бяха ратифицирани на първо и второ четене с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Последваха дебати за актуализация на бюджета за настоящата година. Тя се налага именно заради сделката с изтребителите. Промените предвиждат на Министерство на отбраната да бъдат отпуснати допълнително 2,1 млрд. лв. за настоящата година за реализиране на покупката. Така разчетените за 2019 г. средства в общ размер на 271 млн. лв. за другите два мащабни проекта за модернизация на армията – за кораби на Военноморските сили и машини за Сухопътни войски няма да бъдат разходвани през тази година. С актуализацията на бюджета правителството увеличава бюджетният дефицит за тази година четири пъти - до около 2% от брутния вътрешен продукт или 2,228 млрд. лв. Заради сделката правителството ще емитира нови 500 млн. лева вътрешен дълг.

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...