Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Иван Гранитски и Къдринка Къдринова са отличени с Наградата „Георги Кирков”, а проф. Искра Баева с Наградата „Димитър Благоев”

Иван Гранитски и Къдринка Къдринова са отличени с Наградата „Георги Кирков”, а проф. Искра Баева с Наградата „Димитър Благоев”

Иван Гранитски и Къдринка Къдринова са отличени с Наградата „Георги Кирков”, а проф. Искра Баева с Наградата „Димитър Благоев”

Високите отличия ще бъдат връчени на Националния събор на левицата

Писателят, публицист и издател член-кореспондент на БАН Иван Гранитски и журналистката Къдринка Къдринова ще са тосителите на Наградата за политическа публицистика „Георги Кирков” за 2019 г., а историкът проф. Искра Баева – с Наградата „Димитър Благоев”. Това е решението на Изпълнителното бюро на БСП, което ще бъде оповестено на предстоящия Национален събор на левицата на връх Бузлуджа. Селекцията на кандидатите бе извършено от авторитетна комисия, в която участват водещи леви интелектуалци, общественици и журналисти.

В мотивите за решението се казва, че КЪДРИНКА КЪДРИНОВА е отличена ЗА НЕЙНАТА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА И ПУБЛИЦИСТИЧНА ДЕЙНОСТ, ПОСЛЕДОВАТЕЛНА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ И ЯРКА ЗАЩИТА НА СЪВРЕМЕННИТЕ СОЦИАЛНИ ЦЕННОСТИ.

Къдринка Къдринова е известен журналист международник, по всеобщото мнение - най-добрият специалист по Латинска Америка сред пишещата гилдия, има над 35 години творческа биография на журналист и публицист, отстояващ последователно и убедено левите идеи в политическия, икономическия, социалния и духовния живот на обществото. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели.

Родена на 8 юли 1958 г. в Рим, Италия. Завършила Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

Работила като международен редактор и коментатор във вестниците „Народна младеж” (1982-1989), „Диалог” (1989-1991), „24 часа” (1991-1997), „Сега” (1997-2004), „Монитор” (2004-2005). Зам.-главен редактор на сп. „Тема” (2005-2015), редактор международни новини в програма „Хоризонт” на БНР (2015-2016), отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада” (2016 - досега).

Автор на 3 книги - „Под небето на Матагалпа” (1987), „Романси в глобално кърваво” (2005) и „Виетнам - феникс и дракон” (2009). Автор на многобройни статии, коментари, есета в печатни и електронни медии в България, Испания, Куба, Чили.

Удостоена с орден „Дружба” на Виетнам (2010) и с орден „Дружба” на Куба (2012). Носител на редица национални и международни журналистически и литературни отличия и награди.

ИВАН ГРАНИТСКИ е отличен ЗА НЕГОВАТА ЦЯЛОСТНА ПУБЛИЦИСТИЧНА ДЕЙНОСТ В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА КУЛТУРА, СОЦИАЛНИ И НРАВСТВЕНИ ЦЕННОСТИ. Иван Гранитски е роден на 24.12.1953 г. в София. Завършва журналистика в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ (1979). Редактор и зам. главен редактор на вестник „Пулс” (1979 – 1985), зам. главен редактор на вестник „Литературен фронт” (1985 – 1991), главен редактор на списание „Черно и бяло” (1991 – 1992), директор на ИК „Христо Ботев” (1992 – 1995), Генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) - (1995 – 1996).

Гранитски е създател на издателство „Захарий Стоянов” (1997), главен редактор на списание „Везни”, което излиза от 1996 г., и директор на издателство „Гео Милев“.

Автор е на 35 книги – поезия, литературна критика, изкуствознание и публицистика. Доктор е на философските науки. Член - кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

Известният български творец има издадени стихосбирки в Република Сърбия и Република Македония, както и преведени творби на руски, чешки и полски, сръбски, английски и немски езици.

Проф. ИСКРА БАЕВА е наградена ЗА НЕЙНАТА ДЪЛГОГОДИШНА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА, АНАЛИЗАТОРСКА И ПОПУЛЯРИЗАТОРСКА ДЕЙНОСТ В ОБЛАСТТА НА СВЕТОВНАТА, НАЦИОНАЛНАТА И НА БСП ИСТОРИЯ, ЗА ПОСЛЕДОВАТЕЛНАТА УБЕДЕНА ЗАЩИТА И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ, ЗА НЕЙНИЯ ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕ НА ИДЕЙНИТЕ ОСНОВИ И ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.

Проф. д-р по история Искра Баева е завършила специалност история в Историческия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, където се развива цялата ѝ професионална кариера до ден днешен – от асистент до професор по съвременна световна история. Научните ѝ изследвания са свързани с история на Източна Европа, социализма и международните отношения през ХХ и ХХI в. Специализирала е в Полша, Чехословакия и Съединените щати. Авторка е на над 20 книги и над 400 научни статии и студии, между които заслужава да се споменат „Източна Европа след Сталин 1953-1956. Полша, Унгария, Чехословакия и България” (1995), „България и Източна Европа” (2001), „Тодор Живков” (2006), „Източна Европа през ХХ век. Идеи, конфликти, митове” (2010), „Историците се смеят. Българската история в кандидатстудентски “бисери” (2010), както и съвместните с Евгения Калинова „Българските преходи 1939–2010” (2010), „La Bulgarie contemporaine entre l'Est et l'Ouest” (L'Harmattan, Paris, 2001), „Bulgarien von Ost nach West. Zeitgeschichte ab 1939” (Wien, 2009), „Социализмът в огледалото на прехода” (2011), „16-я рупублика ли?” (2017), „A Short Illustrated History of Bulgaria” (2018).

Сред носителите на Наградата „Георги Кирков” през годините са изявени леви интелектуалци и публицисти като Стефан Продев (посмъртно), проф. Чавдар Добрев, Анжел Вагенщайн, Павел Писарев, Крум Василев, Тодор Коруев, Велислава Дърева, Велиана Христова, Светлана михова, Христо Георгиев, Александър Симов и др. През миналата година носители на Наградата „Димитър Благоев” бяха голямата приятелка на България и познавач на нашата история британката Мерсия Макдермот и бившия министър на културата и вицепремиер Георги Йорданов.

Издателите и редакционните екипи на в. ЗЕМЯ, в. „Русия днес-Россия сегодня” и „Китай днес” честитят заслужените отличия на лауреатите, пожелаваме им здраве и много творческа енергия в отстояването на справедливите каузи на социалната държава.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Най-важният мач за нас е срещу Септември, смята Любо Пенев

Треньорът на Царско село Любослав Пенев остана доволен от своите играчи, въпреки загубата от Дунав с 0:1. Той е на мнение, че най-важния...

Прочети още:

Loading...

Свят

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” з...

Прочети още:

Loading...

Земеделие