Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 133, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: ГЕРБ генерира нестабилност и несигурност

Корнелия Нинова: ГЕРБ генерира нестабилност и несигурност

Корнелия Нинова: ГЕРБ генерира нестабилност и несигурност

От три години работим за промяна на модела и скъсване с политическите зависимости, категорична е лидерката на БСП

“Пробивът в системата на НАП е огромен проблем. Над 2 милиарда лв. се изхарчиха за електронно правителство, а резултатът не е нулев, а под нулата – сринати митници, система на НАП, Търговски регистър, ГРАО, ЦИК, Народно събрание, Министерство на правосъдието. Не остана несрината система.“ Това заяви пред БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея 2 милиарда лева са хвърлени на вятъра. “Некадърно свършена работа и може би корупционно свършена. Правителството генерира нестабилност и несигурност. Отново имаше информация, че Фолксваген не предпочитат България за нов завод – как да дойдат инвеститори при тази среда в България. Нека да се вслушаме в експертите. Това е опасност. Личните ни данни са на показ“, отбеляза Корнелия Нинова и предупреди, че това е до живот, защото не може да се смени ЕГН-то. “Реакцията на правителството е абсолютно неадекватна. И другаде се случват такива неща, но няма случай данните на 5 милиона души да са публични. CNN написаха „Цяла нация е хакната”. Не може в тази криза да излезеш и да говориш вицове и лакардии- как имаме много добри хакери, защото ни е добро образованието. Това е безотговорно. Борисов се е скрил от няколко дни. Премиерът се крие в критични ситуации. За мен реакцията трябва да е друга – трябваше да се излезе и да се признае кризата, както и да се обявят конкретни мерки“, коментира председателят на БСП. Нинова изтъкна казаното от специалистите, че може да се посегне на банковите ни сметки и може да се вземе кредит с тези данни, да се прехвърли имот, да се теглят пари. “Вместо да излязат и да кажат- имаме проблем, решаваме го с общи усилия, те се скриват и казват, че опозицията е виновна и че плаши народа. Това е безотговорно към 5 милиона българи“, така критикува реакцията на управляващите Корнелия Нинова.

Сделката за Ф16 е твърде скъпа за възможностите на България

„Крайният вариант за сделката за изтребителите се разграничава от мандата, който имаме ние, даден ни от Националния съвет на партията и от решението на парламента. Партията има решение за модернизация до 2 % от БВП. Има нужда от модернизация, но крайният договор много надвишава тази цена. Сделката е твърде скъпа за възможностите на България“- коментира лидерът на левицата другата актуална тема за закупуването на самолетите Ф16. Нинова обърна внимание, че според военно-техническата експертиза, в крайния вариант тези самолети не са окончателно оборудвани. Тя допусна, че вероятно, за да се свали цената, правителството се е лишило от брой ракети, брой пилоти, които трябва да се обучат. “Имаме аргумент и за общоевропейските ни интереси – за обща европейска армия и отбрана, а правителството на Борисов даде съгласие да има такава. Изведнъж европейските ни партньори бяха отхвърлени. Взима се нов дълг, за да се платят самолетите. Обикновено, когато няма аргументи, Борисов постъпва лековато. Той каза, че не иска да оставя дългове на следващите и затова плаща накуп. Но той оставя дългове на целия български народ като взе заем. Този дълг ще го плаща народът, а не той лично. Това е против българския интерес”, категорична бе Нинова.

 „Получих отговор от ЕК, в който се казва, че нашето писмо относно финансирането на партиите ще бъде разгледано от еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова и в най-кратки срокове ще има реакция от ЕК. Европейската практика в последните години е да се ограничава финансирането от фирми, за да се изсветляват партиите и затова се прибягва към държавно финансиране“, заяви Корнелия Нинова по въпроса за финансирането и субсидиите на партиите. Тя отбеляза, че управляващите в България направиха стъпка назад от тази добра европейска практика, връщайки финансирането на юридически и физически лица и то без ограничения. “Всеки може да финансира партиите. Без ограничение на външните юридически лица – всякакви фондации могат да спонсорират партиите. Без критерии на какво трябва да отговарят тези фирми.

Политическият живот на България става разграден двор да всякакви влияния

– политически, геополитически, религиозни. Това е отречена навсякъде в Европа практика“, допълни председателят на БСП. Нинова увери, че БСП ще намери начин да се финансира. “Субсидията е изхарчена за партийна дейност. Всеки лев, който е изхарчен, се знае за какво е. Ние не сме ГЕРБ, които си държат парите на влог, за да печелят от лихви. Имаме над двеста офиса в страната – те трябва да се подържат, имаме режийни разходи - конгреси, Бузлуджа, както и предизборни кампании. Парите не се дават на партиите, за да се държат на влог. От ГЕРБ държат техните пари на влог вероятно, защото черпят финансиране по друг начин и държат субсидията за лихви. Миналата седмица върнахме първата вноска от субсидията от около 800 хиляди лв.“, каза Корнелия Нинова.

“Непостоянството в политиката е много опасно нещо – за икономическия, социалния и политическия живот в страната. Само преди 4-5 месеца приехме да има машинно гласуване. Само три месеца след това махнаха машинното гласуване. Две седмици по-късно връщат машинното гласуване за парламентарните избори. Така не се прави политика и не се управлява държава. Не може един ден напред, друг назад. Това е несигурност“, заяви лидерът на БСП. Видяха резултатите от европейските избори – макар и да победиха. Видяха, че губят подкрепа в големите градове. В над 60 общини БСП е първа сила, при положение, че сега имаме 30-40 кмета. В над 120 градове отиваме на балотаж с ГЕРБ с разлика от стотина гласа. Това ги е шокирало и предприеха мерки това да не се случи на местните избори. Мерките са две: ще ги убием финансово като спрем субсидията и ще махнем машинното гласуване, за да можем отново да подправяме протоколите“, разкри замисъла на управляващите Корнелия Нинова.

Има 54 жалби срещу Борислав Гуцанов

„Изпълнителното бюро на БСП  свали политическото доверие от Борислав Гуцанов и изпълни волята на варненските социалисти. 54 жалби срещу Гуцанов  са изпратени до ръководството на БСП за 6 години от варненските социалисти”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на БТВ.

 „Жалбите са за подправяне от страна на Борислав Гуцанов на членската маса във Варна, за  вписване на фалшиви членове. Предприех инициатива да направим електронно членство и карти и  получих от Гуцанов формуляри на хора, починали отдавна, както и на такива, които не фигурират в ГРАО. Имаше 7 формуляра с различни имена и една и съща снимка”, коментира Нинова. Тя обясни, че това се прави, защото при повече членове се избират повече делегати на  конференции за избор на председател, както и на Конгрес. По този начин може да се влияе на решения, както и постоянно да бъде избиран само един човек за председател“, допълни още лидерът на БСП. Като втора причина за сваленото доверие от Гуцанов Корнелия Нинова изтъкна изразходването на  субсидията от варненските организации  и че тя не достига до районните структури във Варна. „Той гласува сделки с кмета на Варна, за които БСП има позиция, че е против. Ние се борим от три години срещу този модел на управление, а на гласуванията той ги подкрепя”, каза Нинова. Тя обясни, че има оплаквания и конкретни факти  от варненски социалисти и за икономически зависимости на Борислав Гуцанов. „Между политическата чистота на БСП  и доживотното оставане на един човек, който и да е той, на партийния пост, за да го използва за лични цели, аз избирам първото – мнението на социалистите и авторитета на БСП. Това има отношение и  върху управлението на държавата, защото от три години заявяваме, че искаме да променим този модел и да сложим край на тези порочни зависимости. Това не е само въпрос на БСП, а на принципи и морал в политиката”, заяви Корнелия Нинова. Тя добави, че предстои конференция за избор на нов председател. „Искам да отидем на тези избори със сигнал към варненци и към обществото, че като кажем, че искаме да променяме модела, сме готови да започнем от себе си и да привлечем това доверие, от което имаме нужда, за да победим”, завърши Нинова.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Най-важният мач за нас е срещу Септември, смята Любо Пенев

Треньорът на Царско село Любослав Пенев остана доволен от своите играчи, въпреки загубата от Дунав с 0:1. Той е на мнение, че най-важния...

Прочети още:

Loading...

Свят

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” з...

Прочети още:

Loading...

Земеделие