Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет04062020

Брой 103, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74721 BGN ↓ 1 GBP = 2.19596 BGN ↑ 1 CHF = 1.81213 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Пенсионерите искат индексация, равна на тази при държавните служители

Пенсионерите искат индексация, равна на тази при държавните служители

Пенсионерите искат индексация, равна на тази при държавните служители

В декларация на Обединените пенсионерски съюзи, разпространена до медиите се казва: „България се намира в тежка здравна и икономическа и криза, предизвикана от глобална пандемия, сериозно застрашаваща дори минималните социални придобивки на хората от третата възраст.

Водени от гражданския си дълг да отстояваме интересите на българските пенсионери, оглавяваните от нас организации настояват в Съвета за тристранно сътрудничество да има наши представители, които да участват в преговорите между изпълнителната власт, от една страна, и синдикатите и работодателските организации, от друга. Единението на два милиона пенсионери е национална кауза. Ние организираме протестите пред Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР), а наши юристи водят серия от съдебни дела срещу произвола на енергийните, водните и топлофикационните дружества. Що се отнася до изпълнителната власт, тя демонстрира пренебрежение към болките на българските пенсионери, като изключим скромната индексация на пенсиите и подхвърлените Коледни и Великденски подаяния от 40 лева, при това не за всички пенсионери.

Възмутително е, че 10-процентната индексация на заплатите на държавните служители влиза в сила от 1 януари, а петпроцентното увеличение на пенсиите е половин година по-късно - от 1 юли. Това е недопустима дискриминация, която ще атакуваме както в българския, така и в Европейския съд.

Настояваме българският министър-председател да приеме делегация на Обединените пенсионерски съюзи, която да изложи нашите искания. Информирахме Европейската комисия за нашите искания, като акцентирахме върху срамния факт, че в най-бедната страна в Европейския съюз индексацията на пенсиите е най-малка, а лекарствата са най-скъпи”, се казва в позицията на пенсионерите.

България

Икономика

Култура

Спорт

Новакът в елита официално с нов треньор и голмайстор

Новакът в елита ЦСКА 1948 официално потвърди, че от новия сезон ще има нов старши треньор и водещ голмайстор. Бившият национален селекционер...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Пчеларите са на минус от пролетните паши

Пчеларите са на минус от пролетните паши

Производители на пчелни продукти от седем области на страната търсят по-добри пазари и популяризират ползите от консумацията на български ме...

Прочети още:

Loading...