Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) След 100 дни край на брифингите на Щаба

След 100 дни край на брифингите на Щаба

След 100 дни край на брифингите на Щаба

Справихме се прекрасно! Беше чудо!, самоотчете се Борисов

Стават 100 дни, откакто издадох заповедта за откриването на Национален оперативен щаб и въвеждане на извънредното положение. Фактите, когато говорят, са безспорни – ние се справихме прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори и трети вълни, надяваме се и всичко това да утихне, заяви министър-председателят на разширения брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък. Успяхме да се справим, да тренираме болниците, това, което направихме, беше чудо!, заяви Борисов. Той обяви, че приключват брифингите на този щаб, който обаче продължава да работи до 31 декември тази година. Данните за разпространението на заразата ще излизат всеки ден на сайта на НОЩ. Това непрекъснато включване на Щаба създава безпокойство, вирусът не е приключил, но ние чисто психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живота, мотива министър-председателят решението си. За Борисов, това което “направихме“, никой друг в света не го е направил. Снощи доц. Мангъров ми каза - когато има победа, победителите са много. Дано нямаме повод наново да възстановим Щаба, добави Борисов, цитиран от Епицентър.бг.

Премиерът благодари на всички медици и дисциплинирани хора. Той уточни, че НОЩ не се разформирова и засега ще действа до 31 декември тази година. Задачата ще е да координира подготовката, да има готовност при лошо развитие на нещата, обясни Борисов. Благодарност не сме очаквали, продължи Борисов и отрече да е всявал паника заедно с НОЩ, защото “всяка една телевизия от сутрин до вечер“ излъчвала колко са болните по света, смъртните случаи, гробовете. По думите му, нямало лидер в света, който да не казвал на хората да си останат вкъщи. Аз твърдя, че най-меките мерки, с най-малко ограничения, най-правилно поставени с най-добрия резултат за най-кратко време са в България, подчерта министър-председателят. Дистанция и дезинфекция, това е правилото, по което ще се водим и занапред, каза премиерът като подчерта, че трябва да си мием често ръцете и да носим маски. Трябва да свикнем с мисълта, че тази зараза съществува и да се пазим, каза още той. Не трябва за всяко нещо да пишем и четем какво ще се случи буква по буква. Всеки може по желание да си носи маска - който е по-страхлив, да си носи, уточни Борисов на настоятелните въпроси на журналистите. Да, трябва да си миете ръцете, раздразни се премиерът, след като няколко пъти беше питан за 14-дневната карантина при влизане от чужбина и за носенето на маски на закрито. Все пак Борисов уточни, че засега от най-тежко заразените държави в Европа няма да се маха карантината от 14 дни, но не уточни кои държави има предвид. А премиерът каза и, че и без това стадионите ни не се пълнят. Що се отнася до чужденците и дали те биха ни донесли заразата, Борисов посочи, че има притеснение и има риск. В същото време цели сфери на стопанския живот са жизненоважни. Има маса заводи, където инженери не могат да дойдат. Така че радостта ни е засега е внимателна. Внимателно трябва да се радваме, отбеляза премиерът. Не се сваля карантината за идващи от страните с висок процент заразени, от 15 юни се надяваме да пуснем движението между България и Гърция, съобщи премиерът.

Епицентър припомня, че преди 100 дни в началото на пандемията премиерът обяви, че целта му е да опази живота на нацията. Той се появи на последния брифинг на НОЩ, за да каже, че тази цел е изпълнена.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие