Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет21022019

Брой 290, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN1 GBP = 2.2495 BGN1 CHF = 1.72441 BGN
Back Вие сте тук:Начало Интервю (2) БСП е във възход, тя е единствената алтернатива на ГЕРБ

БСП е във възход, тя е единствената алтернатива на ГЕРБ

БСП е във възход, тя е единствената алтернатива на ГЕРБ

Преговорите за единение на лявото ще бъдат трудни, засега няма яснота какъв би бил техният изход

Юрий Асланов, социолог, член на Националния съвет на БСП

- Дали започва пореден проект за обединението на левицата у нас, след като в последните дни от АБВ упорито дават сигнали за такава посока? Дори бившият лидер на БСП и президент, излъчен от социалистите – Георги Първанов, прогнозира, че ако левицата не се обедини и не се промени в най-широкия смисъл на думата, и допусне нова загуба на поредни избори, това би било фатално. Какви са възможностите за обединението на левите?

- Трудно е да се дават прогнози. Едно изказване още не е начало на такъв процес, както прогнозирахте. Натрупани са твърде много неприятни отношения на база на този акт на напускането на част от БСП. Времето, което е минало, не е достатъчно, за да бъдат преодолени взаимното недоверие и травми. Пък и времето, което ни дели от този акт, мина през един период, в който АБВ беше коалиционен партньор на ГЕРБ – нещо, което точно в този момент, когато сме във време на остро противопоставяне между БСП и ГЕРБ, лесно не би се възприело. Но анонсът е по повод на предстоящите евроизбори догодина. Това са най-близките редовни избори. Никой не може да каже дали това ще бъдат първите поред избори. Но, ако те са първите, донякъде има основание да се говори за по-широк ляв фронт, защото не е тайна, че европейските избори са предизвикателство за всяка лява партия, не само в България, в цяла Европа. Тъй като хората, самоопределящи се по принцип като леви по убеждения и бидейки противници на всякакви форми на глобализация, са

доста пасивни по време на общоевропейските избори. Това го виждаме не само в България, а във всички европейски държави. Има основание да се говори за по-широко ляво обединение. Но, както казах, между АБВ и БСП отношенията са проблемни. Моята оценка е, че те си остават проблемни и към този момент. Дали ще започнат някакви консултации за това не мога да кажа на база, на едностранно протегната ръка, при това от страна на политическа формация, която, както виждаме, в момента е доста маргинализирана, поне по данните на социолозите. Това от една страна. От друга страна, БСП има биография с подобен тип отношения и то по времето, когато Първанов беше неин лидер – отношения с бивши нейни членове, напуснали по една или друга причина, коалирайки се с БСП на един етап. И точно тези връщащи се към БСП личности, някои от тях доста авторитетни наистина, но известни във всякакво качество, да получават по-добри позиции. Това също не е добра памет за БСП и не знам как ще бъде възприето, защото в миналото обезсърчаваше доста членовете на БСП, които възприемаха това като вариант, при който е по-лесно да предадеш партията и да се върнеш като коалиционен партньор, за да получиш нещо от нея. Това не е забравено и трудно ще бъде преодоляно, е моята оценка. Но така или иначе, анонсът е подаден. Завършвам с това, че все пак има основание да се говори за едно по-широко ляво обединение, доколкото левите хора отправят остри критики към поведението на Европейския съюз, на европейската администрация и опитите да налага решения, в някои случаи в конфликт с местни и национални интереси. Пресен пример е това, което се случи по повод на ратификацията на Истанбулската конвенция например тук, в България. Предстои да следим хода на евентуалните разговори по този въпрос. И моята оценка е, че трудни ще бъдат разговорите и преговорите на тази основа.

- С какво да си обясним, господин Асланов, натиска от АБВ, защото думите на Георги Първанов днес не са изолирани. Те последваха няколко интервюта на Румен Петков, който говори само в тази насока – за необходимостта от обединение. Даже преди седмица столичен клуб на БСП покани председателя на АБВ Константин Проданов да изнесе лекция. И по този повод председателят на АБВ разговаря с председателя на софийската организация на БСП Калоян Паргов, която известно е най-голямата на левицата. С какво да си обясним този натиск? Той не е епизодичен. Очевидно е, че Георги Първанов идва да сложи, както се казва, „черешката на тортата“ в очакване на реакцията от „Позитано“ 20.

- Аз не знам дали има вече и дали ще има в близките дни подобна реакция. По-скоро не очаквам. Мисля, че е логичен този натиск, както го нарекохте, от страна на формация, която не вижда в обозримо бъдеще някакъв шанс за самостоятелен успех и е трудно да се предположи в сегашната ситуация, че би го получила – такъв, какъвто имаше на парламентарните избори 2014 година. БСП очевидно излезе от кризата, от която влезе тогава – в онзи период. В момента е в подем и това вероятно дава самочувствие. В момента като че ли БСП символизира единствената пълноценна алтернатива на управляващата формация ГЕРБ. Тоест има основание БСП да се чувства в момента далеч по-мощна, отколкото беше, когато АБВ беше парламентарно представена, дори беше представена и в правителството в онзи период. Оценката на лидерите на АБВ, че в момента е в доста тежко положение като самостоятелна формация, е реалистична.

- Дали предложението на АБВ към БСП не е за обединение на усилията за предизвикване на предсрочни парламентарни избори?

- Ако това е подтекстът, БСП отвори вратата към всички политически формации, които се определят като противници на сегашното правителство, не само към АБВ, и не само към формации, а и към всички граждани, и всички граждански формации в това число. Не мога да кажа. Но по-скоро мисля, че офертата е в пряка реч подадена ръка за политическа коалиция, което поне в близките месеци аз не допускам да се последва от някакви конкретни разговори и консултации.

- Един евентуален бъдещ диалог по какъв маршрут би могъл да премине, по какъв път?

- Вероятно по пътя на лични контакти или на спорадични локални действия, каквито са инициативите на този столичен клуб, както споменахте. Но едва ли ще бъдат официализирани, пак подчертавам, в близките месеци. Вероятно това е процес на бъдещето, ще бъде много труден и сложен. Не искам да казвам отсега, че той ще приключи неуспешно, защото всичко е възможно, но за трети път ще го кажа, поне в близките няколко месеца аз не очаквам да започне такъв процес.

Интервюто е на Агенция „Фокус”

(със съкращения)

България

Икономика

Култура

„Приключенията на Лиско“ гостува в София

„Приключенията на Лиско“ гостува в София

Произведенията за Лиско на Борис Априлов са с изключително висока художествена стойност, съизмерима със световните произведения от рода на „…

Прочети още:

Loading...

Спорт

ЦСКА без двама титуляри за дербито с Левски

ЦСКА без двама титуляри за дербито с Левски

Защитникът на „червените” Ангел Лясков се разминал с ослепяване в двубоя с Ботев (Вр)

ЦСКА остана без двама титуляри, след като Кристиян Мали…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие