Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет14122018

Брой 241, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72381 BGN1 GBP = 2.16989 BGN1 CHF = 1.73297 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Старозагорската опера чества 50 години ФОБИ

Старозагорската опера чества 50 години ФОБИ

Старозагорската опера чества 50 години ФОБИ

Солисти от Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин танцуват в „Лебедово езеро”

Софийската филхармония -хор и оркестър и хорът на Държавна опера — Стара Загора под диригентството на Найден Тодоров, ще закрие феста. Артистичен директор на Операта в Стара Загора е примата Веселина Кацарова.

Предстоящото, 48-мо издание, започва на 27 ноември и продължава до 9 декември. Откриването ще бъде ознаменувано с нова постановка на неоромантичната опера от съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер “Сиси — душата на императрицата“.

Творбата на Баумгартнер отразява епохата на “Бел епок“ — времето на духовен подем и възход на изкуствата. Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България, под патронажа на Н. Пр. Маг. Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия в България, със съдействието на Музикално-продуцентска къща “ Холендер-Калкис“- Виена.

Гостува Нова Белградска опера, която ще представи първата изцяло съхранена оперна творба от Монтеверди “Орфей“ на оригинални барокови инструменти. Малко познатата у нас опера “Алчина“ от Хендел, ще се осъществи съвместно от Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ и Музикален и художествен частен университет — Виена. Те, заедно с продукцията на Моцартовите празници — Правец 2017 “Геният на барока и властелинът на светлината“ ще оформят своеобразна ретроспекция от зората на оперното изкуство.

Класическата традиция на италианското белканто ще оживее в постановката “Норма“ на Държавна опера — Варна с участието на Бойко Цветанов, Линка Стоянова и Даниела Дякова. С грижа към младите е майсторския клас на световното мецосопрано Бруна Балиони, който ще завърши с концерт под диригентството на Ивайло Кринчев и оркестъра на Държавна опера — Стара Загора.

Отбелязва се и 100 годишнината от създаването на Държавния музикален театър “Стефан Македонски“. Трупата ще представи най-новия си спектакъл, мюзикълът “Бягство“, по песни на известния български дует “Авеню“. В шедьовъра “Лебедово езеро“, представен от балетната трупа на Староа Загора ще видим солистите от Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин.

Икономика

Спорт

Ливърпул ликува на “Анфийлд“ и изхвърли Наполи

Ливърпул победи гостуващия Наполи с 1:0 в последния им мач от група “C“ и като втори в крайното класиране продължава към 1/8-финалите на…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Зимната ръж подобрява добива

Зимната ръж подобрява добива

Зимната ръж, използвана като покривна култура в сеитбооборота на царевица и соя, увеличава реколтата от соя за 8 години и от царевица за 2 г…

Прочети още:

Loading...