Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) „Играта в древността” представят в Кюстендил

„Играта в древността” представят в Кюстендил

„Играта в древността” представят в Кюстендил

Музейната работилница при историческия музей в Кюстендил през април представя нова тема - “Играта в древността“. Предмет на заниманията е изработването на глинени копия на праисторическа настолна игра.

Оригиналната находка, датираща от каменно-медната епоха и експонирана в археологическата зала, представлява керамичен предмет с форма на четиристенна пресечена пирамида. Горната му плоскост е с квадратна форма.

Върху нея има 16 ямички, групирани по четири в четири редици. Предполага се, че е вид развлекателна игра.

„Откритите паралели със съвременна настолна игра, наречена Манкала, дават възможност да приложим адекватни правила за игра с помощта на керамични топчета или малки камъчета, стикове и пулове, с което да провокираме интереса на децата към експоната”, каза Мирослава Таскова от музея.

Музейната работилница “Играта в древността“ е част от новата образователна програма на музея “Култура и изкуство в древността“. Тя се разработва в рамките на проект “Децата и музея. Културното наследство през призмата на детските ръце“, финансиран от Министерство на културата. Работилницата за изработване на глинената игра ще се проведе на 18, 19 и 20 април, от 14.00 до 18.00 ч.

България

Икономика

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...