Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон06072020

Брой 125, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74254 BGN ↑ 1 GBP = 2.17025 BGN ↑ 1 CHF = 1.84113 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Виртуални пътешествия из българските музеи

Виртуални пътешествия из българските музеи

Музеите са затворени заради карантината, но най-страстните фенове на културно-историческото ни наследство могат да се впуснат във виртуални пътешествия на компютъра. Освен тях достъпни са още къщи музеи на велики българи, крепости и гробници.

Къща-музей Алеко Константинов, Свищов

Къщата-музей на Алеко в Свищов пази сърцето на писателя. Той отказва да продаде бащиния си дом за 15 хиляди златни лева. От кореспонденцията, която се съхранява в Историческия музей в Свищов, става ясно, че Алеко е отговорил в писмо, посочвайки, че това е „къща с историческо значение, в която стъпва за първи път кракът на царя-освободител“ и не се продава. „Освобождението става на 27 юни 1877 г. Когато императорът идва, това е една от къщите, които посещава в Свищов и в тази стая специално по желание на Алеко Константинов е уреден кът за гостуването на император Александър Втори. Самоварът и чашите са от руските гости. Всичко е събирано автентично.

Къщата става става мемориален музей през 1979 г. В северната половина на втория етаж е направена впечатляваща възстановка на подредбата в богата търговска къща от втората половина на ХІХ век, каквато безспорно е тази на бащата на Алеко - Иваница хаджи Константинов. Оригиналната виенска мебел и предмети на бита и разкоша от онова време неусетно пренасят посетителите в атмосферата на предосвобожденската епоха. В останалата част на етажа чрез снимки, книги, писма и лични вещи са показани творческите и обществените стремления на писателя.

Плиоценски парк, село Дорково

Плиоценският парк в Дорково е палеонтологичен музей, който представя находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността „Елин кладенец” около Дорково. Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 m2 площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Музеят е открит през 2013 година.

Асенова крепост

Асеновата крепост е това, което е останало от средновековната крепост с укрепената църква „Света Богородица Петричка“. Намира се в планината Родопи на 2 км от Асеновград. Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Крепостта съществува до 1410 г, разрушена е от нахлуващите османски войски.

Червената църква, Перущица

Червената църква е от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, архитектурен и археологически паметник от национално значение. Статут на национален античен паметник получава през 1927 г, а на архитектурно-строителен паметник на културата в руинен вид - през 1966 г. През периода 2010-2013-а е реализиран проект за укрепване, консервация, достъп.

България

Икономика

Житницата на България остана без жито

Житницата на България остана без жито

През тази стопанска година Добричка област поставя своеобразен „рекорд” по ниски резултати, жънат средно по 138 кг пшеница от декар

Жътвата н...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Ветеранът в тима на Енерги (Котбус) вече се е договорил с Венцеслав Стефанов и съвсем скоро ще облече отново бялата фланелка.

Рангелов е юнош...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Спад на производствените цени в България през май

Спад на производствените цени в България през май

През май 2020 година производствените цени в България се понижават на годишна база за трети пореден месец, след като през март отбелязаха сп...

Прочети още:

Loading...