Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон01062020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.75631 BGN ↓ 1 GBP = 2.17102 BGN ↓ 1 CHF = 1.82447 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) “Танцът“ на Анри Матис ни привлича в галерия „Ермитаж”

“Танцът“ на Анри Матис ни привлича в галерия „Ермитаж”

“Танцът“ на Анри Матис ни привлича в галерия „Ермитаж”

Какво заковава погледите върху критикуваната творба на Матис “Танцът“. Парадоксът се състои в това, че Матис постоянно бил критикуван, но поръчките към него продължават. “Танцът“, която не е приета лесно от феновете, днес се съхранява в руската галерия “Ермитаж“.

Анри Матис е френски художник и скулптор, чието име стои в авангарда на световните майстори на палитрата като Пабло Пикасо. Според френската критика, именно Матис, Пикасо и Марсел Дюшан са тримата художници-“революционери“ в пластичното изкуство на 20-и век. При Матис има една особеност, която се отчита от изкуствоведите - макар и модерен, той е върл защитник на класиката в изкуството.

Първоначално рисува натюрморти и пейзажи, като освен на класиците, подражава на образци от традиционното японско изкуство. Пробва се и като копист на картини на Шарден, от чието творчество се възхищава. С импресионизма той се запознава чрез австралийски художник - Джон Питър Ръсел. Именно Ръсел му открива великопелието на “тайния“ свят на Ван Гог. Въвежда го и в теорията на цветовете.

До такава степен харесва творчеството на свои колеги, че закупува творбите им и почти се разорява. В домашна колекция остават гипсов бюст от Огюст Роден, картини от Пол Гоген, Винсент ван Гог, Пол Сезан. В зрелия си период Матис буквално обожава творчеството на Сезан. През 1905 г. Матис и група художници, които стават известни като “Дивите“, излагат свои творби в отделно помещение на Есенния салон в Париж.

Има творческо сътрудничество с руския колекционер Сергей Шчукин. По негова поръчка Матис създава една от най-значимите си картини - “Танцът“ (“La Danse“; 1909), като част от композиция, включваща още картината “Музиката“ (“La Musique“, 1910). Тогава Шчукин е обвинен в безвкусица, а днес “Танцът“ е считана за най-добрата творба на Матис.

България

Икономика

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Земеделските кооперации ще провеждат общите си събрания на открито, при строга организация и кратък дневен ред. За провеждането им трябва да...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Бивш отбор на Херо фалира

Бивш отбор на Херо фалира

Казахстанският Иртиш (Павлодар) отказа участие във футболното първенство на страната

Бившият отбор на Димитър Димитров-Херо Иртиш (Павлодар) ...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Кризата отвори очите на Ели Шербан за нови бизнес идеи

Кризата отвори очите на Ели Шербан за нови бизнес идеи

История за това как две изгорели помпи за напояване водят до откриването на два собствени магазина за зеленчуци

Все по-често се случва българ...

Прочети още:

Loading...