Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря18092019

Брой 180, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77383 BGN ↑ 1 GBP = 2.20219 BGN ↓ 1 CHF = 1.78354 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Мнение (2) Капитализъм в криза - Елити в упадък

Капитализъм в криза - Елити в упадък

Капитализъм в криза - Елити в упадък

Според данни на американската агенция „Галъп“ броят на тези, които днес искат да напуснат САЩ, е рекорден в американската история

Проф. Васил Проданов

От „Клуб 24 май”

(заглавието е на ЗЕМЯ)

В условия на криза и разпад на обществата, когато нараства масовата ирационалност, по-големи шансове за успех като политици имат два типа личности, носители на тази ирационалност – с повишено равнище на психопатия, неадекватно его, нарциси или нагаждачи и нищожества, които в нормални времена са в периферията на обществения живот.

Според Световната здравна организация (СЗО) всеки четвърти човек на земята се нуждае от психиатрична грижа. Във времена на криза и разпад вероятно всеки втори, попаднал в политиката, принадлежи към тази една четвърт. Това са хора, сипещи всякакви лъжи и обещания, които се възприемат от ирационалните маси с възторг. Така се засилва ирационалността в обществото, ускоряват се разпадните процеси.

Така стана по време на перестройката и разпада на източноевропейския социализъм. На повърхността изплува неадекватният нарцис и патологичен лъжец Горбачов, който обещаваше „повече социализъм“, а правеше точно обратното. Изплува пияницата Елцин, чиято дейност се оказа много по-бедствена от резултатите от войната на Хитлер срещу СССР – демографските и икономическите загуби са по-големи в сравнение с Втората световна война.

Така стана и у нас през последните десетилетия, когато куп нищожества, решили, че сега е времето да ударят келепира, станаха перестройчици, баш „демократи“, „десни“ и „леви“ политици. Но сериозният анализ на психопатологията на българския преход към капитализъм тепърва предстои.

Подобна тенденция наблюдаваме в момента и в глобален план. Като цяло пада качеството на излизащите на повърхността политици.

В ЕС упадъкът и кризата са неотделими от спада в равнището на експертността

и увеличаването на неадекватността и егоизма на тези, които стоят по ръководните му върхове. Затова и доверието в политиците днес е най-ниското, откакто изобщо се мери социологически отношението към тях. В голяма част от страните между 50 и 90% от хората приемат политиците за мошеници, преследващи своите интереси, за корумпирани и лъжци. Неслучайно в държави с по-висока кризисност на преден план излизат палячовци и смешници, като Бепе Грило в Италия и Володимир Зеленски в Украйна. За ирационализираното масово съзнание те като че ли изглеждат по-привлекателни от наличните в момента политици.

В Америка президент стана човек, който между 2004 и 2015 г. бе шоумен в популярните реалити шоута „Стажантът“ и „Звездният стажант“, участник в десетки филми и телевизионни епизоди, научил се да играе всякакви измамни роли,  да се преструва и да се прави на какъв ли не, носителят на несекващи скандали Доналд Тръмп.  Политическите му опоненти говорят за него като за психопат, нарцис и патологичен лъжец. Създали са специални сайтове, които броят лъжите му. Ползвайки данни от такъв сайт, наскоро „Вашингтон пост“ съобщи, че за 828 дни Тръмп е произнесъл 10 111 лъжи.

У нас още няма сайт, който да брои лъжите на политиците на прехода към днешния български периферен, компрадорски и клептократски капитализъм.

Много интересна би била такава равносметката, от началото през 1989 г., когато „времето беше тяхно“ и ликвидираха селското стопанство с крясъци, че това бил „хубав ден за българската демокрация“, до наши дни,  когато партиен лидер обяви, че сме стигнали най-високото равнище на индустриализация, каквото сме имали, според него, през 1944 г.

Който пръв се осмели да създаде такъв сайт, ще се сдобие с голяма популярност и ще допринесе донякъде за разсейването на идеологическата мъгла, дрогирала българското общество. А телевизиите може би е добре да поспрат да канят втръсналите на всички политолози и да се обърнат към психопатолозите. Засега само психиатърът Николай Михайлов се опитва да обяснява психопатологията на това, което е известно с либералната идеологема „преход към демокрация“, но водещите медии вече са под такъв контрол, че повечето не смеят да го канят.

В този контекст искам да кажа нещо за една от последните лъжи на Тръмп, който не спира да говори как от Мексико идвали много емигранти и той прави всичко възможно да ги спре. Преди седмица дори обяви, че предприема протекционистки мерки, като вдига митата в търговията с Мексико. По този повод Джей Тимънс, председател на Националната асоциация на производителите в САЩ, заяви: „Взимосвързването на търговията, митата и проблемите на имиграцията създава политика от типа на коктейл Молотов…“ И смята, че така Америка ще загуби много милиарди долари.

Всъщност, докато нашите либерали и „демократи“ ревяха как паднала „тоталитарната“ Берлинска стена, Съединените щати – техният образец за свобода, изградиха десетки пъти по-голямата „Тортилена стена“ с Мексико. По нея бяха избити десетки пъти повече хора, но никой не казва, че е  „тоталитарна“. Обичайното либерално идеологическо лицемерие – когато ти изграждаш стени и убиваш хора по тях това е „свобода“ и „демокрация“, а когато някой прави това в десетки пъти по-малки размери, той е „тоталитарист“.

Но тук по-важното е друго. Тръмп плаши с емигранти от Мексико, но мълчи за обратната тенденция Истината е, че

днес повече американци предпочитат да отидат в Мексико, отколкото мексиканци в САЩ.

Става дума за две основни групи мигранти – временни и постоянни.

Всекидневно десетки хиляди американци вървят към Мексико, за да търсят по-евтино и достъпно здравеопазване и лекарства, каквито в САЩ им липсват. Само в един от многото пропускателни пунктове – Юма, в щата Аризона, около 6000 американци пресичат всеки ден границата, за да се лекуват в Мексико. Крайграничните градчета в Мексико притежават най-много зъболекари на човек от населението в света, тъй като обслужват „зъбни бежанци“ от Америка, където около 74 милиона души нямат нужните пари за стоматолог и са принудени да ходят в чужбина, за да се лекуват.

Не по-малко мощна обаче е вълната от постоянни емигранти, напускащи САЩ. Между 2009 и 2014 г. един милион мексиканци, заедно с децата си, живели преди това в САЩ, са напуснали и са се върнали в Мексико, предпочитайки собствената си страна пред Америка. При това броят им непрекъснато расте. Само през 2017 г. броят на мексиканците, напуснали САЩ, е с около 300 000 повече, отколкото придвижилите се в обратна посока. Около 800 000 души, родени в САЩ, днес са се преместили в Мексико и техният брой днес е четири пъти по-голям, отколкото през 1990 г.

Голяма част от американските емигранти в Мексико са нелегални, но за разлика от администрацията на Тръмп мексиканската държава не възнамерява да ги гони, нито да прави политика от това. При това броят на американците, напуснали САЩ и живеещи в Мексико, е така голям, че на редица места не е необходимо да учат испански, тъй като са обединени в свои организации и общуват помежду си – от Ротари клуб, през танцови клубове до клубове на „Анонимните алкохолици“.

САЩ са имигрантска страна, възникнала от движението на хора към американския контенент в продължение на няколко века. Сега обаче ситуацията се променя. Според данни на американската агенция „Галъп“ броят на тези, които днес искат да напуснат САЩ, е рекорден в американската история. Проучвания през 2017 и 2018 г. показват, че 16% от американците биха искали да напуснат САЩ завинаги, ако това им е възможно. За сравнение, по времето на Обама това желаят около 10% от тях. 40 % от младите жени до 30 години биха искали да емигрират. 22 % от американците, които не одобряват Тръмп, биха искали да напуснат САЩ, но на същото са готови и 7% от тези, които го одобряват. Нарастващото неравенство кара и увеличаваща се част от по-бедните американци да искат да напуснат САЩ – близо една трета от 20-те процента от най-долната част на подоходната йерархия на страната желаят да емигрират и да намерят по-добър живот някъде другаде.

Тръмп иска да прави „Америка отново велика“, а все повече американци не му вярват и искат да  напуснат САЩ. Sic transit, gloria mundi! Да, така отминава световната слава!

България

Икономика

Култура

Александър Хайтов: Баща ми провидя бъдещето и то не му хареса

Александър Хайтов: Баща ми провидя бъдещето и то не му хареса

Догодина ще покажа на света живия свидетел на обесването на Левски

- Г-н Хайтов, с какви мисли посрещате 100-годишнината от рождението на бащ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие