Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря21112018

Брой 224, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71249 BGN1 GBP = 2.19984 BGN1 CHF = 1.72654 BGN
Back Вие сте тук:Начало Обаче Звучи все едно е писано днес

Звучи все едно е писано днес

Звучи все едно е писано днес

Основоположникът на социалистическото движение у нас Димитър Благоев учеше своите съратници, че:

Нашето общество все повече и повече се разделя на две обществени класи – на богати, в чиито ръце се централизират, съсредоточават богатствата, и на сиромаси, числото на които от ден на ден расте. Преди държавата представляваше целия народ, а сега все повече е повече става представителка на богатия клас. Днес всякой знае и вижда този преврат в нашия живот.


Исторически факт, е че винаги, когато една господстваща класа е обречена на погиване, в края на своето господство обезумява и се нахвърля на издигащите се класи с всички средства на реакцията, на терора и по такъв начин ускорява своето погниване.


Разбира се, че буржоазията до последния момент на своето господство ще употребява всички средства, за да създава пречки, ще използва всички противосоциалистически движения, за създаване на пречки за ръста на пролетариата, за внасяне на смут и разцепления в неговата среда, като даже ще задоволява някои „близки, непосредствени” искания. По такъв начин ще се стреми да корумпира пролетариата, неговото освободително движение.


Нашите социалисти, ако искат да бъдат сериозни обществени деятели, трябва да се откажат от общите фрази за „хуманност и справедливост”, от утопическите и неопределени стремления. Да встъпят на почвата на класовата борба.

Димитър Благоев

Цитатите са от негови трудове, писани в края на XIX-и и началото на XX-и век

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Суша и дъжд доведоха до необичайно поскъпване на картофите

Суша и дъжд доведоха до необичайно поскъпване на картофите

И тук фалшиви земеделци точат яко субсидии - регистрирани са 39 000 дка с тази култура, а фонд „Земеделие“ изплаща помощи за 120 000 дка

Суша…

Прочети още:

Loading...