Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон06072020

Брой 125, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Памет (2) Скъперниците по-стресирани от щедрите

Скъперниците по-стресирани от щедрите

Скъперниците по-стресирани от щедрите

Скъперниците са по-стресирани хора и по-често са обхванати от чувство за безпокойство, отколкото щедрите. Това установи австралийско проучване, публикувано във в. “Дейли мейл“.

Екип специалисти по човешко поведение, воден от проф. Уве Дулек от университета в Куинсланд, е провел експерименти с доброволци, участващи в игра с печалби. Учените внимателно проследили реакциите на групата. Не само участниците, които получавали малки оферти, но и тези, които ги правели, изживявали по-високи нива на стрес и чувство за безпокойство. И обратно - тези, които щедро оферирали, и щедро получавали, били еднакво щастливи.

Във финансовата игра доброволците били длъжни сами да разпределят помежду си сумата, която получавали. През цялото време учените изследвали сърдечния ритъм на участниците.

“Установихме, че ниските оферти увеличават пулса с 40 на сто както на получателите, така и на офериралите сумите“, коментира проф. Дулек. Според него повишеният стрес се дължи на чувството за вина при силно понижена оферта. Основният извод е, че когато се отнасяме към някого несправедливо, ние плащаме съответната емоционална и психологическа цена.