Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря20062018

Брой 120, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.69571 BGN1 GBP = 2.23031 BGN1 CHF = 1.70057 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Словакия е на крачка от предсрочни избори

Словакия е на крачка от предсрочни избори

Пар­тиите от управ­ляващата коалиция в Словакия започ­наха преговори, след като една от тях, “Мост-Хид“, призова за пред­с­рочни избори. “Мост-Хид“ заяви, че ще иска споразумение с коалицион­ните пар­т­ньори за пред­с­рочни избори или ще напусне правител­с­т­вото, ако няма сделка. Пар­ламен­тът ще се събере на извън­редно заседание на 19 март, за да обсъди въп­роса за оставка на премиера Роберт Фицо и правител­с­т­вото. Инициативата за остав­ката беше пред­п­риета от опозицията, която подозира Фицо във връзки с мафията. Кризата започна след убийс­т­вото на жур­налиста Ян Куциак миналия месец, предаде Рой­терс.

Мост-Хид“ заяви след повече от 8-часови разис­к­вания, че ще поиска от останалите пар­тии в управ­ляващата коалиция споразумение за пред­с­рочни избори, като в противен случай ще я напусне. “Смятаме, че тази ситуация може да бъде уредена един­с­т­вено чрез пред­с­рочни избори“, заяви пред репор­тери лидерът на пар­тията на етничес­ките унгарци в Словакия Бела Бугар.

Словакия изпадна в политическа криза след убийс­т­вото на жур­налиста Ян Куциак в края на миналия месец, което предиз­вика най-големите улични протести след падането на комунизма преди близо три десетилетия и доведе правител­с­т­вото на Фицо на ръба на оцеляването.

Словаш­кият премиер, управ­лявал страната през десет от пос­лед­ните 12 години, се мъчи да запази целостта на своята трипар­тийна управ­ляваща коалиция. В понедел­ник най-приближеният му човек в неговата социал­демок­ратическа пар­тия “Смер“ (“Посока“), минис­търът на вът­реш­ните работи Роберт Калиняк, подаде оставка, за което “Мост-Хид“ нас­тояваше още от миналата сед­мица. С оглед на раз­рас­т­ващите се улични протести обаче “Мост-Хид“ реши да увеличи своите искания.

България

Икономика

Култура

Спорт

Лудогорец срещу северноирландци в Шампионската лига

Лудогорец срещу север­ноир­лан­дци в Шам­пион­с­ката лига

Съперниците на ЦСКА, Левски и Славия ще станат известни днес

Лудогорец ще играе срещу пър­венеца на Северна Ирлан­дия Крусей­дърс в пър­вия квали…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Двуметрова торта от череши за празника на сладкия плод в Кюстендил

Двумет­рова торта от череши за праз­ника на слад­кия плод в Кюс­тен­дил

За единайста поредна година Община Кюс­тен­дил заедно с мес­т­ния Инс­титут по земеделие организират Праз­ник на черешата, който ще се със­тои на 2

Прочети още:

Loading...