Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет03042020

Брой 64, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Еди Рама обвини Сърбия, че не зачита Косово като държава

Еди Рама обвини Сърбия, че не зачита Косово като държава

Еди Рама обвини Сърбия, че не зачита Косово като държава

Белград: Основават Велика Албания, а ЕС мълчи скандално

Сърбия се държи агресивно към Косово и не гледа на него като на независима държава, заяви албанският премиер Еди Рама на пресконференция след края на съвместното заседание на правителствата на Косово и Албания в Печ, предаде Танюг. “Сърбия не бива да използва две лица, едното за Косово, а другото за Албания. Това е неприемливо. Сърбия не е жертва, Косово е жертва. Албания и Косово ще вървят ръка под ръка като два горди орела“, каза Рама на пресконференция с косовския премиер Рамуш Харадинай. Той обаче добави, че Албания е заинтересована да изгради стратегически отношения със Сърбия.

Албанският премиер Еди Рама каза, че съвместното заседание на двете правителства е било продуктивно и са подписани важни споразумения. Сред тях са договори, съгласно които през следващите шест месеца ще бъдат обединени митниците, а митата и роумингът ще бъдат отменени. Подписани са общо 9 споразумения и протоколи, които по думите на косовския премиер Рамуш Харадинай са “конкретизация на отдавнашните приоритети на двете страни“. Албанският премиер се обяви и за формиране на общ фонд на Прищина и Тирана за функциониране на външната политика, който да помогне за интегрирането на двете страни в ЕС до 2025 г. Рама подкрепи въвеждането от косовското правителство на увеличени със сто процента мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина. Той каза, че “митата трябва да бъдат 100 процента в северно Косово и нула процента на юг“.

„Насред Метохия, правителството на самопровъзгласената държава и министерски екип от Тирана, с провокации и обиди за сметка на Сърбия, в понеделник направиха важна стъпка към реализацията на опасния проект „Велика Албания“. Те подписаха редица споразумения и изпълниха най-важните предпоставки за разрушаване на границата от двете страни, с очевидното одобрение на Запада, като всичко това ще се реализира от 1 януари“, алармира на първа страница белградският в.„Вечерне новости“, цитиран от “Фокус“. „Символично – четвъртото съвместно отбелязване на прословутата Призренска лига се състоя недалеч от сръбската светиня Печката патриаршия, а срещата завърши със злокобна снимка – Рамуш Харадинай и Еди Рама съединиха ръцете си върху черен двуглав орел на червено знаме. На заседанието бе постигнато съгласие Албания и така наречената държава Косово да влязат в митнически съюз, да признаят взаимно шофьорските книжки, както и за преминаването на границата да е достатъчна лична карта, издадена или в Албания, или в Косово, пише изданието.

България

Икономика

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

В България 60% от нетната заплата на работниците в засегнатите от кризата компании трябва да се поеме от държавата (например от Агенцията по...

Прочети още:

Loading...

Култура

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие

Loading...