Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Франция е готова за “техническа отсрочка“ на Брекзит, но за дни

Франция е готова за “техническа отсрочка“ на Брекзит, но за дни

Франция е готова за “техническа отсрочка“ на Брекзит, но за дни

Джонсън засега спира кабинета си да разглежда законопроекта

Франция е склонна да предостави на Великобритания “техническа отсрочка“ на Брекзит, но за не повече от няколко дни, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от АФП.

“В края на седмицата ще видим дали е оправдано предоставянето на чисто техническа отсрочка, за да може британският парламент да завърши своята процедура“ по Брекзит, заяви Дьо Моншален в Сената.

“Извън тази перспектива, евентуално удължаване на срока, целящо да се печели време или да се обсъди отново споразумението, е изключено“, добави тя.

Във вторник британските депутати на второ четене подкрепиха споразумението за Брекзит, постигнато между британския премиер Борис Джонсън и 27-те държави от ЕС на 17 октомври. Веднага след това обаче те отхвърлиха внесената от правителството “програмна поправка“, предвиждаща само 3 дни за обсъждане и гласуване на 115-страничния документ, което компрометира шансовете за Брекзит със сделка на 31 октомври.

След втория вот, нанесъл му тежко поражение, Джонсън заяви, че кабинетът му временно спира разглеждането на законопроекта за Брекзит, докато ЕС вземе решение за отлагане на датата на развода.

От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че започва консултации с лидерите на страните от ЕС и ще им препоръча да приемат нова дата за оттеглянето на Великобритания, което вече беше отлагано 2 пъти - от 29 март на 12 април и след това на 31 октомври.

“След решението на Джонсън да преустанови процеса на ратифициране на споразумението за оттегляне и за да се избегне Брекзит без сделка, аз ще препоръчам на 27-те страни от ЕС да приемат искането на Обединеното кралство за отлагане“, заяви Туск.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...