Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет02042020

Брой 63, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.78843 BGN ↑ 1 GBP = 2.21098 BGN ↑ 1 CHF = 1.85141 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Арестуваха 37 от всички 50 пътни полицаи в Малта

Арестуваха 37 от всички 50 пътни полицаи в Малта

Арестуваха 37 от всички 50 пътни полицаи в Малта

Шефът им Валтер Спитери подаде оставка заради участие в измамната схема

Повече от половината от пътните полицаи, включително техният ръководител, в малката островна държава Малта бяха арестувани заради подозрения за масови измами, след като властите са получили информация за престъпленията от анонимно писмо, пише в. “Ню Йорк таймс“. Според властите 37 от всички 50 пътни полицаи в страната са били задържани по подозрение, че са си приписвали стотици часове извънреден труд, който не са изработили, в рамките на три години.

Малката държава, която е член на ЕС, се бори с проблемите с корупцията в последните години, която се простира от политическия до бизнес елита на Малта. Сред задържаните е и ръководителят на малтийската пътна полиция Валтер Спитери, който е подал оставката си, допълва Агенция “Фокус“. Част от полицаите са заподозрени и в използването на служебно гориво за личните си автомобили.

Според местните шофьори има забележимо по-малко пътни полицаи по улиците след масовите арести, въпреки че властите са поискали временно липсите на кадри да бъдат запълнени от бивши служители.

Според премиера на Малта Роберт Абела е добър знак факта, че полицията разследва своите колеги. „Това потвърждава, че имаме функциониращи органи на реда. Ако тези разследвания доведат до съд, или до дисциплинарни действия, тогава това ще се потвърди“, каза той пред репортери.

Разследването срещу полицаите е започнало след като те са получили анонимен сигнал, който описва с детайли за това как полицаите получават пари за работа, която не вършат. Данните към момента са, че схемата с фалшивите часове е прилагана поне от 3 години. Част от пътните полицаи са разследвани и за кражби на гориво - от патрулката в личната кола.

Вътрешното министерство на Малта обяви извънредна ситуация арестите. Заради безпрецедентната ситуция бивши пътни полицаи, които работят в други звена на вътрешното ведомство, са мобилизирани по улиците, за да контролират трафика.

Малта е най-малобройната държава в ЕС с население от под 450 000 жители. През последните години тя беше разтърсена от обвинения за широко разпространена корупция и финансови нарушения. Премиерът Абела положи клетва миналия месец, след като предшественикът му Робърт Мускат беше принуден след протести да подаде оставка заради разкрития за съпричастност на членове на екипа му към убийството на разследващата журналистката Дафне Каруана Галиция през 2017 г.

България

Икономика

Девет сектора у нас вече са в зоната на чувствителен риск

Девет сектора у нас вече са в зоната на чувствителен риск

Въпреки усложнената икономическа обстановка рейтингът на България засега се запазва на ниво B2 - “умерен риск“ от забавени плащания и лоши в...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие