Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет02072020

Брой 123, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74628 BGN ↓ 1 GBP = 2.16281 BGN ↑ 1 CHF = 1.84165 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Британските депутати са призовани да се върнат в парламента

Британските депутати са призовани да се върнат в парламента

Британските депутати са призовани да се върнат в парламента

Опонентите на правителството смятат, че това е твърде рано и рисковано

Депутатите в 650-членния британски парламент си блъскат главите над въпрос, познат на милиони техни сънародници: кога е безопасно да се върнат на работа.

Членовете на парламента, които по време на развихрилата се в страната епидемия от коронавируса работиха предимно от домовете си, бяха призовани да се върнат в офисите си вчера и мнозина от тях не са щастливи от това, пише Джил Лолес от АП. Те казват, че правителственото решение да се прекрати използването на системата за дистанционно гласуване, използвана по време на пандемията, ще превърне онези, които са принудени да си стоят вкъщи поради напреднала възраст, болест или семейни причини, в депутати второ качество.

След като Великобритания въведе карантина в края на март, парламентът прие историческо решение за “хибриден“ начин на работа. Само по 50 депутати можеше да се намират едновременно в пленарната зала, а около нея бяха монтирани екрани, по които другите могат да участват в дебатите чрез компютърна програма. За първи път в многовековната британска парламентарна история се провеждаха електронни гласувания. Но при подновяването на работата на Камарата на общините след 11- дневното пролетно прекъсване, първа точка в дневния ред бе правителственото искане да се прекрати краткият експеримент с виртуалното гласуване. Според водача на парламентарното мнозинство на правителството Джейкъб Рийс-Мог депутатите трябва да дадат пример, като се явят лично в момент, когато цялата страна се връща на работа.

Опонентите на правителството обаче смятат, че завръщането в парламента е твърде рано и твърде рисковано. “Да накараш хора от всички краища на Обединеното кралство да пътуват до глобалната “гореща точка“, каквато е Лондон, е хазарт с вируса”, каза депутатът от Шотландската национална партия Ангъс Макнийл, чийто избирателен окръг на Хебридските острови е възможно най-отдалеченият от Лондон в цялото Обединено кралство.

Великобритания е страната с най-много смъртни случаи от коронавируса в Европа - над 39 000 починали. Консервативното правителство на премиера Борис Джонсън постепенно смекчава националната карантина, но властите предупреждават, че постигнатият напредък е крехък и че твърде бързо облекчаване на ограниченията може да предизвика втора вълна на заразата.

На милиони хора, определени като уязвими поради възраст или съпътстващи заболявания, все още се препоръчва да избягват почти всякакви контакти с други. Правителството казва, че са допустими срещи само на малки групи хора, и то при спазване на социална дистанция, и че трябва да се работи от дома, ако е възможно.

България

158 са новите случаи на коронавирус, 7 души са починали през денонощието

158 са новите случаи на коронавирус, 7 души са починали през денонощието

158 от изследваните през изминалото денонощие 3343 проби са с положителен резултат, показват данните от Националния информационен портал. По...

Прочети още:

Loading...

Култура

“Давид и Вирсавия“ - изложба живопис на Цанко Цанков

“Давид и Вирсавия“ - изложба живопис на Цанко Цанков

В Арт Галерия “Ларго“ варненският художник Цанко Цанков се представя с живописна идложба. Експозицията се нарича „Давид и Вирсавия“, в една ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Гришо се е заразил в Сърбия, твърди спортният ни министър

Спортният министър Красен Кралев заяви по „Нова телевизия”, че Григор Димитров се е заразил с коранавирус в Сърбия. Той се изказа относно пр...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Пожарите по житните ниви са все от човешки грешки

Над 893 декара житни масиви са унищожени при 4 пожара във Врачанско още в самото начало на жътвената кампания. „С настъпване на фаза восъчна...

Прочети още:

Loading...