Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Юбилей (2) Проф. Любомир Халачев – ярък, многостранен талант

Проф. Любомир Халачев – ярък, многостранен талант

Проф. Любомир Халачев – ярък, многостранен талант

Големият български кинаматографист и учен навърши 70 години

Иван Гранитски

От „Епицентър”

Проф. Любомир Халачев е роден в София на 14 февруари 1950 г. Завършва през 1973 г. ВГИК, Москва със специалност операторско майсторство.

През 1981 – 83 г. специализира в Италия и Франция документално кино, през 1999 г. завършва курс по „Маркетинг на културата“ организиран от ФАР и Британския съвет, през 2000 г. завършва курс на EURIKA AUDIOVISUEL по „Продукция и разпространение“, през 2002 г. завършва курс, организиран от Висшите училища по кино в областта на филмовата продукция, а през 2003 г. завършва „North by Northwest“ в Дания – едногодишен курс към програма „МЕДИА ІІ“ за сценарна консултация и работа на продуценти със сценаристи.

През 1989/1990 г. е зам.-директор на българския културен център във Варшава, през 2004 – 2005 е работил като професор в Сингапур, университета „Ни Ан“. Ръководител и лектор на семинари и уъркшопове в европейски програми. През 2005 – 2011 г. е декан на „Факултета по екранни изкуства“, а от 2011 г. – ректор на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за вицепрезидент.

Филмография

Режисьор и сценарист на повече от 100 документални филма. Между тях: „Ново време“ – 1981 г., „Куче на прозорец“ – 1986 г., „Протегни ръка“ – 1987 г., „Мимикрия“ – 1989 г., „Парламентът” (Вся власт советам) – 1989 г., „Мечтание“ – 1991 г., „Хартиената завеса“ – 1996 г., „Черно море“ – 1998 г., „Копнеж по нови неща“– 1999 г., „Благослов“ – 2000 г., „Как Европа влезе в България…“ – 2002 г., „Френската жена на българския подофицер“ – 2003 г., „Мъж за милиони“, 2006, „Сингапур – градът на лъва“ и „Народите между джунглата и океана“ – 2007 г., „Биографията на една снимка“ – 2009 г., „No comment“ (Без думи), 2010 г., „Поучителната история за живота на братя Прошек“ – 2014 г., “Бойните маршове на България“- 2017 г.

Отличия и награди

• Филмът „Образ невъзможен“ е носител на наградата „Златна роза“ за документален филм от фестивала във Варна

• „Служение“ е носител на Диплом от фестивала в Минск, 1996 г. и е селекциониран за фестивала „Religion today“ в Тренто, Италия, 2000 г.

• „Копнеж по нови неща“ е участвал във фестивала в Тиша Можи-Унгария, 2000 г.

• „Атентатът“ е участвал в престижния фестивал „Prix Europa“, Берлин 2000 г.

• „Благослов“ участва във фестивала в Краков – 2001 г.

• „Как България влезе в Европа“ е носител на „Специалната награда на журито“ от „Златната ракла“ 2002 г.

• „Мъж за милиони“ печели награда за най-добра мъжка роля на „Златната ракла“ – 2006 г.

• „Благослов“ е продаден в САЩ, на телевизия EWTN, в Полша и Швейцария

• Сериалът „Духът на българина – 1850 – 1950“ (обединяващ 4 документални филма) е номиниран за наградата „Еразмус Евро Медиа“ – 2010 г.

• „Без думи“ (No comment) е селекциониран за LIDF (Лондонския международен фестивал) – 2011 г.

• „Поучителната история за живота на братя Прошек“ печели диплом на фестивала „Златен ритон“ 2014 г

Библиография

„Кинотехника и техника на киноснимките“ (съвм. С Атанас Тасев). София: Техника, 1980

• „Драматургия на цвета в киното“. София: Наука и изкуство, 1984

• „Художници с кинокамера“. София: Д-р Петър Берон, 1988

• „Документалното кино – изкуство и техника“. София: Д-р Петър Берон, 1993

• „Направи си сам... обществена телевизия“. София: НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, 2000

• „Документалното кино – начин на живот“. София: Титра, 2004

• „Документалното кино – стъпка по стъпка“. София: Кадиак филм, 2009

• „Крос по Сен Жермен“. Разкази. София: Валентин Траянов, 2010

• „Всяка вечер в седем“. Разкази. Пловдив: Хермес, 2012

• „Любов по време на студената война“. Разкази. София: Захарий Стоянов, 2015

• “Духът и битът на българина“- албум с 4бр. DVD – “Захарий Стоянов“, 2017

• “Изкуството да бъдеш продуцент“- Колибри, 2017

През последните няколко десетилетия на литературната и художествената сцена на Отечеството се появиха ярки и многопосочни като жанрова изява таланти. Писатели, които рисуват и организират изложби, впечатляващи художествената критика (Ивайло Петров, Димитър Яръмов, Иван Давидков, Любомир Котев), художници, създаващи лирика, конкурираща професионалните литератори (най-значимите примери тук са Георги Трифонов и Николай Майсторов); актьори и режисьори, издаващи поезия, сборници с разкази и романи (тук можем да посочим над тридесет имена, между които Венцеслав Кисьов, Леон Даниел, Стефан Мавродиев, Иван Иванов, Вили Цанков, Илия Добрев, Иван Налбантов, Стойчо Мазгалов, Кирил Варийски, Вели Чаушев…)

Един от творците, който вълнува публиката с многостранния си талант и разнообразните си творчески превъплъщения е Любомир Халачев – добре известен на интелигентната българска публика – режисьор, дългогодишен преподавател, професор и ректор на НАТФИЗ, както и автор на редица документални филми и книги с разкази, есета и романи, активен публицист.

Любомир Халачев създаде мащабния проект „Духът и битът на Българина 1850-1950) – книга-албум, издание на „Захарий Стоянов“ и Кадиак-филм – на български и английски език и богато илюстрирана с кадри от епохата, която описва. Тук се съдържат много ценни наблюдения, подчинени на главната тема – трансформациите в българското национално съзнание през това драматично столетие. Книгата е синтез от художествена документалистика и документално кино, представени в полиграфически отлично изработен албум. Албумът предлага на DVD четири документални филма за историята на България: „Копнеж по нови неща“, „Как Европата влезе в България“, „Френската жена на българския подофицер“ и „Биографията на една снимка“. Това е сериал на Кадиак филм, който разказва за бита и душевността на българина в периода 1850-1950 г. Във филмите има много исторически факти и малко известна информация, възстановки на бита и всекидневието на българина от времето. Разказани са интересни случки, пълни с интригуващи факти и облагородени с чувство за хумор. Това са филми, които не дават оценки – те само разказват истории. Сценаристи са Влади Киров, Владислав Икономов и Любомир Халачев, оператори: Константин Занков и Емил Пенев, а режисьор е Любомир Халачев.

Междувременно издателство „Захарий Стоянов“ издаде две книги с белетристика на Любомир Халачев. Първата – „Любов по време на студената война“ съдържа една новела и няколко разказа, издържани в стила на психологическата проза, която разчита на сложни реминисценции, асоциации на героите, странстващи из Отечеството и Европа в преломното и бурно време през втората половина на XX века. Година след „Любов по време на студената война“ Любомир Халачев поднесе на читателите и сборника си с разкази „Спомен за лисицата“. Авторът представя прелестна панорама от ловни разкази – увлекателни истории, които разкриват и най-тънките нюанси от поведението на дивите животни - фазаните, глиганите, гривеците, гъските, лисиците, патиците и зайците. Всъщност магията на лова е само външната рамка на тези разкази. Повествованието се лее като плавна и спокойна река, а покрай интригуващия сюжет авторът разгръща способността си да рисува пасторални картини, да поднася акварелно-поетически метафори за великолепието на природата, за нейната удивителна хармония, в която всичко е живо, всичко трепти и вибрира в ритъма на естествеността, непринудеността и неоскверненото великолепие на Натурата.

Ловните разкази от „Спомен за лисицата“ на Любомир Халачев го доближават до проверени и класически образци в тоя жанр, сътворени от белетристи като Емилиян Станев, Йордан Радичков и Дончо Цончев.

Най-новата си книга „Сънувам кино“ Любомир Халачев сполучливо е определил като почти документален роман, защото повествованието разгръща увлекателната фабула, проследяваща живота и учението на героя – млад студент в Москва. Време на бурни социални промени, в което живеят ярки творци и учени. Четивото впечатлява читателя не само с преживяното от автора, но и с непрестанното търсене къде е скрит магнитът на киното, когото в края на книгата авторът сравнява с нестихващото катерене по Хималаите.

Всичко, до което се докосне многостранния и неподражаем талант на проф. Любомир Халачев – в киното като режисьор и сценарист, в изследванията за българина чрез синтез на художествената документалистика и документалното кино, в белетристиката, есеистиката и публицистиката му, които се отличават с искреност, човечност и непринуденост – дава благодатни плодове и радва читатели и зрители. И надявам се, че ще продължи да ги радва.


Премиерата на книгата „Сънувам кино“ е на 17 февруари 2020 година от 18 часа в Аулата на НАТФИЗ, ул. Стефан Караджа № 20.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...