Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря19092018

Брой 179, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.6758 BGN1 GBP = 2.20065 BGN1 CHF = 1.74068 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Хиляди декари с посеви в Бургаско под вода

Хиляди декари с посеви в Бургаско под вода

Хиляди декари с посеви в Бургаско под вода

В десетки села есенниците са унищожени на 100 процента

Пагубна година за зеленчуко и зърнопроизводителите в землището на бургаското село Димчево и загуби за стотици хиляди лева, след като наводнение унищожи посевите. Прелялата река Факийска и стичащи се води от високите места в Странджа заляха землището на селото и го превърнаха в езеро, предаде БГНЕС. Местната кооперация отчита над 80% унищожени есенни посеви от обработваните около 3500 декара земя. Според жителите съоръженията на фирма „Напоителни системи” са стари амортизирани, не успяват да изпомпят стичащата се в землището вода. „Би трябвало да се подменят помпите с по-голям капацитет, да се направи мелиорация наново на цялото землище, по-специално на каналите, за да има ефект”, жалва се председателят на кооперацията Красимир Маджаров.

Невъзможността да се засеят и пролетните култури носи над 300 хиляди лева загуба за стопанството на Димитринка Маринова.»Щетите на стопанството се изразяват в следните цифри — 1100 декара есенници, които са унищожени почти на 100 %. При нас се очертава една наистина бедствена година, която ще бъде нулева, защото ако не успеем да засеем това, агротехническите срокове са изтървани,защото водата цяла зима почти е метър”, оплака се Маринова, която вече е сезирала институциите.

Сред наводнените са и частни земеделци, в землищата на селата Извор, Присад, Зидарово и няколко от Вършилово. Най-засегнати са ниските имоти в село Димчево. „Това домати, чушки, дини, пъпеши, всичко е леш. И сме дали сума пари за семена. Най-малкото 500600 лева и купуваме скъпи семена. Май месец идва, тази вода ако не се изтегли ние заминаваме, умираме прави, какво ще правим не знам.”,оплака се зеленчукопроизводителят Костадин Боев, чиито разсад на интензивни култури е унищожен. „Залят ми е тракторът, залети са ми навесите, каравани имам, помпи всичко. Два метра, аз едвам избягах, щеше да се удавя, аз спя в караваната”, разказа земеделският производител Веселин Пехливанов, който посочи проблема за наводненията в непочистените дерета и стари канали. Над метър вода има и в нивата на Иванка Стоянова. „21 декара ми е земята, садим картофи, миналата година бяхме наводнени и сега пак”,негодува жената.

От областна управа обмислят възможност за разработване на канали и разчистване на старите. Комисиите на общинска служба земеделие вече са констатирали щетите, които на места са 100%.

България

Чака ни топла зима, есента напомня за себе си в неделя

Зимата в Европа се очертава да е по-топла от нормалното, заяви в предаването „Преди всички“ по БНР климатологът проф. Георги Рачев.  По думи…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Осъдиха България за десетки милиони евро заради спирането на АЕЦ „Белене”

Осъдиха България за десетки милиони евро заради спирането на АЕЦ „Белене”

НЕК ще трябва да плати още 32 млн. евро и лихви заради прекратяването на проекта

Националната електрическа компания ще трябва да плати на „Уо…

Прочети още:

Loading...

Култура

Плевенската школа “Колорит“ със златен медал в Москва

Плевенската школа “Колорит“ със златен медал в Москва

Плевенската арт школа “Колорит“ е удостоена със златен медал на международен конкурс за рисунка в Москва, съобщи Майя Ананиева — ръководител…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят