Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет03042020

Брой 64, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79335 BGN ↑ 1 GBP = 2.22917 BGN ↑ 1 CHF = 1.85369 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Борим африканската чума със символична такса за изследване на дивечовото месо

Борим африканската чума със символична такса за изследване на дивечовото месо

Борим африканската чума със символична такса за изследване на дивечовото месо

Българската агенцията по безопасност на храните намали таксата за изследване на дивечовото месо за трихинелоза и африканска чума, предаде БНТ. По този начин вместо 12 лева ловците ще заплащат само символичната сума от 50 стотинки, за да изследват месото от отстреляния дивеч. Целта е да се ограничи разпространението на африканската чума по свинете. Новите такси са въведени от началото на ловния сезон.

Д-р Мария Христова от Окръжната дирекция на безопасност на храните в Благоевград обяснява, че с намаляването на таксите се очаква ловците да бъдат стимулирани да изпращат проби за изследване едновременно за трихинелоза и африканска чума по свинете. Тя изтъква, че за да се предотврати опасността за консуматорите и за свиневъдния бизнес, е изключително важно ранното диагностициране на болестите.

Ловците са доволни от значително по-ниските такси.

Според председателя на ловно дружество “Сокол“ Иван Василев разликата спрямо предишната такса от 12 лева е осезаема.Ако са отстреляни 5-10 прасета, това е доста солидна сума, пресмята той и поздравява държавата за правилното и навременно решение.

От началото на сезона в района на Благоевград и Симитли са отстреляни около 105 диви свине. Това е наполовина от нормалния лов за периода спрямо минали години.

България

Икономика

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

В България 60% от нетната заплата на работниците в засегнатите от кризата компании трябва да се поеме от държавата (например от Агенцията по...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Австрия, Чехия, Словения и Словакия обявиха маските за задължителни

Австрия и няколко съседни страни вече налагат носенето на маски в магазините или на обществените места и се смятат, образно казано, за пионе...

Прочети още:

Loading...