Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет17012020

Брой 264, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75112 BGN ↓ 1 GBP = 2.28832 BGN ↑ 1 CHF = 1.82124 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Забравете за евтино свинско след чумата

Забравете за евтино свинско след чумата

Забравете за евтино свинско след чумата

Умъртвяват 17 000 животни в заразената ферма в Русенско чрез пожарникарска пяна, но този метод остава спорен относно хуманността си.

Продължава евтаназирането на животните в свинекомплекса в село Николово, Русенско, където бе установено наличие на африканска чума, информира БНР. В работата по ограничаването на периметъра на заразата са включени полиция и армия. Заместник областният управител на Русе Свилен Иванов подчертава, че ако популацията на диви свине не бъде намалена до минимални бройки, има опасност заразата да се разпространи още и да обхване и други промишлени обекти. По думите му това е национален проблем, тъй като не може да се спре заразата. Иванов е на мнение, че най-вероятно цялата страна ще пострада. Той съветва хората, които имат домашни животни, да ги изколят, за да не ги загубят.

Първите 300 прасета бяха евтаназирани още в събота и са загробени на територията на свинекомплекса. Според непотвърдена информация унищожаването на животните става чрез пожарникарска пяна - метод, който бе използван при епидемията на птичи грип преди две години в Пловдивско и остава спорен относно хуманността си.

Свинекомплекс Николово АД управлява една от най-големите свинеферми в България. Построен е в период от 1972-1975-а година. В свинекомплекса се отглеждат породите голяма бяла свиня и ландрас с английски произход. През 1997 година комплексът е изкупен от компанията “Лаудис Интернационал“ ООД. Свинекомплексът има собствен цех за месопреработка, от където предлага на пазара прясно охладено месо, както и богат асортимент от пресни и сухи колбаси, кайма и деликатеси - Суджук, Филе Елена, Свинска кайзер пастарма, Петрохан, Луканка Трапезица, Сушеница, Филе Арбанаси, Словенско роле, Роле Монтана и други.

Между селата Николово и Просена полицейски патрул спира и проверява автомобилите за нелегален превоз на животни,информира БНТ. В района не се допускат външни лица, забранено е и снимането с камери. Специално сформирана комисия извърши проверка в селата Николово, Долно Абланово и Просена, за да установи дали стопаните, които гледат прасета за лични нужди, вече са ги умъртвили. Ловните дружинки и горските служители също се включват в битката с Африканската чума по свинете. Държавата започна санитарен отстрел на глигани, който се извършва в три зони по 20 километра: около огнищата на заразата, около свинекомплексите и край базите за изкуствено развъждане на дивеч. Ловците обаче, няма да имат достъп до огнищата. Там отстрелът ще се извършва само от горски служители. Ситуацията в района на село Николово остава тревожна. Само на няколко километра от него се намират други два големи свинекомплекса в селата Голямо Враново и Бръшлен. Заедно трите обекта осигуряват 1/3 от свинското месо в страната. Според експерти цената на свинското месо ще се покачи.

Проф. д-р Паскал Желязков от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и доц. д-р Чавдар Филипов от факултета по „Ветеринарна медицина“ в Лесотехническия университет ще се включат на 23 юли в заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич. Близостта на Румъния налага завишен граничен контрол по сухоземната граница в Добричка област. Инспектирана е оградата, а влизащите автомобили се проверяват за превоз на храни и преминават през дезинфекционни ями.

Срещу АЧС няма разработена ваксина и няма ефективно лечение. Единственият начин за борба с АЧС прилаган в над 23 държави на 3 континента е хуманно умъртвяване на всички заразени и контактни свине. Въпреки наложените мерки за сигурност, свиневъдите в Добричка област са притеснени. В най-големия промишлен комплекс за отглеждане на прасета в Добричка област, разположен в село Козлодуйци, се отглеждат 70 000 прасета.

Припомняме, че на 20 юли стана ясно, че африканската чума е поразила индустриална свинеферма в Русенско. Преди това от БАБХ съобщиха, че се забранява свинското месо на всички фермерски пазари. До този момент огнищата на чума по свинете у нас бяха 16. На 16 юли свиневъди обявиха, че са необходими железни мерки и военно положение заради разпространието на заразата.

Икономика

Култура

Спорт

Свят