Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет05062020

Брой 104, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74721 BGN ↓ 1 GBP = 2.19596 BGN ↑ 1 CHF = 1.81213 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) При 82 хиляди тона български картофи вносът би трябвало да е само 20 хиляди тона

При 82 хиляди тона български картофи вносът би трябвало да е само 20 хиляди тона

При 82 хиляди тона български картофи вносът би трябвало да е само 20 хиляди тона

При нарасналото производство на български картофи тази година, когато влезете в магазина, родното производство би трябвало да заема 80 на сто от стоката по щандовете, а вносът от Германия, Полша или Франция - да е символичен. Затова следете внимателно какво ви се предлага във веригите, особено през зимата, когато щандовете преливат от небългарски картофи. Според данните от последната статистика на министерството на земеделието вътрешното потребление на картофи възлиза на 102 хиляди тона, от които 94 500 т е за прясна консумация, малко над 7 100 т – за чипсове и друга преработка и минимални количества под 800 т – за износ. В същото време вносът на картофи е в размер на 29 695, което е с около 10 хил. т над нуждата за задоволяване на вътрешното потребление.

Освен при картофите подобно превишаване на вноса спрямо вътрешното потребление имаме и при доматите. Според статистиката тази година ще бъдат обрани 76 495 т български домати, което е само с 20 хиляди тона под необходимото вътрешно потребление от 97 635. В същото време вносът на домати в страната е цели 42 628 т, което е два пъти повече от необходимото. Точно там е и причината пазарът ни да е залят от вносна продукция, която срива цените и прави българската продукция неконкурентна. Добрата новина е, че за разлика от картофите, където има минимален износ, то при доматите се отчита експорт от 5 135 т.

В анализа на министерството се посочва, че заради свръхвноса тази продукция от близо 20 хил. т домати трупа остатъци, които би трябвало да отидат за преработка.

Данните от статистиката показват още една аномалия на пазара. За първи път производството на дини е два пъти по-голямо от предлагането, в резултат на което редица фермери са изгорели заради спада в цените. При вътрешно потребление от 32 952 т дини, общото производство от сладкия плод тази година достига 56 291 г. Като на всичкото отгоре е реализиран и внос - малко над 9 хил. т.

България

Икономика

Култура

Спорт

Новакът в елита официално с нов треньор и голмайстор

Новакът в елита ЦСКА 1948 официално потвърди, че от новия сезон ще има нов старши треньор и водещ голмайстор. Бившият национален селекционер...

Прочети още:

Loading...

Свят