Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Анализатори: Цената на пшеницата продължава да върви нагоре

Анализатори: Цената на пшеницата продължава да върви нагоре

Анализатори: Цената на пшеницата продължава да върви нагоре

Средните експортни цени на руската пшеница се повишиха със 7,5 долара, достигайки 205 долара/тон. Това е най-високото ниво от месец май насам, показват нови данни на руския аналитичен център „СовЕкон“, изпратени на Агри.БГ. Според анализаторите пазарът се засилва на фона на голямото търсене от страна на вносителите и бързорастящия глобален обмен.

Цената на френската пшеница също тръгна нагоре с 0,6% до 202 долара/тон. Възходящата тенденция, която се наблюдава от началото на месец септември, остава в сила. Пшеницата на борсата в Чикаго нарасна с 6% до 195 долара/тон.

„Цените на пшеницата се увеличават на фона на влошаващите се прогнози за нова реколта в южното полукълбо”, отбелязват анализатори. Националната банка на Австралия понижи прогнозата си за реколтата в страната от 20 млн. тона на 15,5 млн. тона. Това е най-ниското ниво от 2007–08 г. насам. Дори валежите в някои региони на Аржентина вероятно няма да са достатъчни за възстановяване на реколтата. Според прогнозите времето ще остане сухо.

Още в края на месец август от „СовЕкон“ прогнозираха, че пазарът на руска пшеница ще се засили с 20–30% за 4–6 месеца. Тогава тя се търгуваше на 190 долара/тон. Прогнозата все още е актуална, тъй като се очаква растежът на пазара да продължи, но не е задължително той да е линеен, уточняват експертите.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят