Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон18112019

Брой 223, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77255 BGN ↓ 1 GBP = 2.28325 BGN ↓ 1 CHF = 1.7904 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Анализатори: Цената на пшеницата продължава да върви нагоре

Анализатори: Цената на пшеницата продължава да върви нагоре

Анализатори: Цената на пшеницата продължава да върви нагоре

Средните експортни цени на руската пшеница се повишиха със 7,5 долара, достигайки 205 долара/тон. Това е най-високото ниво от месец май насам, показват нови данни на руския аналитичен център „СовЕкон“, изпратени на Агри.БГ. Според анализаторите пазарът се засилва на фона на голямото търсене от страна на вносителите и бързорастящия глобален обмен.

Цената на френската пшеница също тръгна нагоре с 0,6% до 202 долара/тон. Възходящата тенденция, която се наблюдава от началото на месец септември, остава в сила. Пшеницата на борсата в Чикаго нарасна с 6% до 195 долара/тон.

„Цените на пшеницата се увеличават на фона на влошаващите се прогнози за нова реколта в южното полукълбо”, отбелязват анализатори. Националната банка на Австралия понижи прогнозата си за реколтата в страната от 20 млн. тона на 15,5 млн. тона. Това е най-ниското ниво от 2007–08 г. насам. Дори валежите в някои региони на Аржентина вероятно няма да са достатъчни за възстановяване на реколтата. Според прогнозите времето ще остане сухо.

Още в края на месец август от „СовЕкон“ прогнозираха, че пазарът на руска пшеница ще се засили с 20–30% за 4–6 месеца. Тогава тя се търгуваше на 190 долара/тон. Прогнозата все още е актуална, тъй като се очаква растежът на пазара да продължи, но не е задължително той да е линеен, уточняват експертите.

Икономика

Култура

Станков и Радионов честват 45 години дуо

Станков и Радионов честват 45 години дуо

Ангел Станков и Йосиф Радионов гостуваха на Врачанската симфониета на 16 ноември със специален концерт за 45-годишнината на прочутото си дуо...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят