Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон18112019

Брой 223, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77255 BGN ↓ 1 GBP = 2.28325 BGN ↓ 1 CHF = 1.7904 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Протест срещу замърсяването на Струма

Протест срещу замърсяването на Струма

Протест срещу замърсяването на Струма

Природозащитници протестираха в Перник срещу замърсяването на река Струма и язовир „Пчелина”. Протестът бе организиран от местния клон на Централната рибоопазваща организация и се състоя пред сградата, в която се помещава Регионалната инспекция по околна среда и водите. Екоактивистите настояха за по-строги мерки срещу замърсителите и обвиниха РИОСВ в бездействие. Те настояват да се сформира работна група и да се изготви оздравителен план за язовир „Пчелина”.

Марио Антонов, който е сред организаторите на протеста, заяви, че въпреки многото сигнали от екоинспекцията не били предприети никакви мерки и река Струма се е превърнала в отпаден канал.„Поводът за протеста е продължаващото вече половингодишно замърсяване на река Струма, която всъщност се влива в язовир „Пчелина” с промишлени и отровни води. И за това нещо ние имаме доказателства. Ние направихме изследвания независими от тези на РИОСВ, пратихме ги във Финландия и в Казанлък в независима лаборатория. Все още никъде не сме ги оповестили в медиите. Идеята е РИОСВ да изнесе техните проби и ние да ги сравним”, каза Марио Антонов.

В отговор временно изпълняващият длъжността директор на РИОСВ Анелия Дренска заяви, че експертите от РИОСВ изпълняват правомощията си по закон. „От началото на годината до момента са проверени 12 обекта, констатирани са нарушения на леки превишения на някои от показателите при шест от юридическите лиза, на които са наложени административно-наказателни санкции в размер на 10 000 лв. От началото на годината сме имали и 16 сигнали за замърсяване на река Струма. Реагирано е на всички своевременно”, заяви Дренска. Недоволните заявиха, че протестите няма да спрат. Вчера те извършиха ритуално погребение на река Струма.

Икономика

Култура

Станков и Радионов честват 45 години дуо

Станков и Радионов честват 45 години дуо

Ангел Станков и Йосиф Радионов гостуваха на Врачанската симфониета на 16 ноември със специален концерт за 45-годишнината на прочутото си дуо...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят