Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон01062020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.75631 BGN ↓ 1 GBP = 2.17102 BGN ↓ 1 CHF = 1.82447 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Русия ограничава износа на зърно?

Русия ограничава износа на зърно?

Русия ограничава износа на зърно?

Редица страни преминаха към забрани за износ на основни земеделски продукти, за да осигурят вътрешната продоволствена сигурност

Руското земеделско министерство предлага да се въведе квота за износ на зърно, в размер на 7 млн. тона за второто тримесечие на годината, съобщава “Ройтерс“. Предстои решението да бъде гласувано от правителството. Страната е най-големият световен износител на пшеница. Ако мярката бъде продължена и след април-юни, каквито опасения се породиха срвд търговците, това ще застраши продоволствената сигурност на държавите, нетни вносители на зърнената култура. За момента тя не изглежда чак толкова притеснителна, защо 7 млн. тона е близо до количеството, което се очакваше Русия да реализира на външните пазари за този период. Тревогата е породена от очакванията за последващо затягане на експорта.

Русия обмисля въвеждането на квотата за износ, поради притеснения, че епидемията от коронавирус COVID-19 може да доведе до недостиг на храни на вътрешния пазар. Ако бъде приложена, тя ще важи за пшеница, царевица, ръж, ечемик. Цената на пшеницата на вътрешния пазар расте от няколко месеца, а спада в курса на рублата направи стоката по-привлекателна за чуждестранните купувачи. За първите три седмици на март експортът на зърно от страната е скочил с 35% спрямо същия период на миналата година.

Русия е изнесла 25,2 млн. т зърно за периода юли-декември 2019 г. От началото на тази година, до края на март, реализираното количество на външните пазари възлиа на 7 млн. т. Вследствие на новината за обмисляните квоти за износ, фючърсите на пшеницата на борсата в Париж добавиха 1,8% към възходящия си тренд.

За налагане ограничаване на експорта на пшеница се подготвя и Украйна. Икономическото министерство на страната следи износа на зърното, с цел да предприеме мерки, ако се наложи. Преработвателите на пшеница и производители на продукти от брашно вече поискаха налагане на квоти за продажби зад граница, притеснени от възможното нарастване на цените на житото в страната и съответно - на крайната продукция от него.

Казахстан, който е един отнай-големите производители на пшенично брашно, вече е въвел забрана за износа му, според “Блумбърг“. Страната е наложила и ограничения за експорта на елда, лук, моркови, картофи и други зеленчуци.

Виетнам, третият в света износител на ориз, временно наложи забрана за договаряне на сделки за експорт на ориз.

България

Икономика

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Земеделските кооперации ще провеждат общите си събрания на открито, при строга организация и кратък дневен ред. За провеждането им трябва да...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Бивш отбор на Херо фалира

Бивш отбор на Херо фалира

Казахстанският Иртиш (Павлодар) отказа участие във футболното първенство на страната

Бившият отбор на Димитър Димитров-Херо Иртиш (Павлодар) ...

Прочети още:

Loading...

Свят