Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон13072020

Брой 130, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73451 BGN ↑ 1 GBP = 2.18358 BGN ↑ 1 CHF = 1.84078 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) В следващите 3 години предстои самолетно заснемане на страната заради агросубсидиите

В следващите 3 години предстои самолетно заснемане на страната заради агросубсидиите

В следващите 3 години предстои самолетно заснемане на страната заради агросубсидиите

В следващите три години предстои самолетно заснемане на страната, което ще се прави с цел обновяване на цифровата ортофото карта, която се ползва при кандидатстването и изплащането на земеделските субсидии. Първото заснемане ще започне през юли тази година, като ще обхване изцяло или частично 15 области, става ясно от прессъобщение на земеделското министерство. Заснемането ще се извършва от консорциума “Евро гео сенс 2019“, с който бе подписан договор във вторник.

От юли ще започне поетапно заснемане с два самолета, оборудвани с цифрови камери, в 15 области на страната. Става въпрос за Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол. В период до 2022 г. трябва да бъде заснета цялата страна, като годишно ще се обновяват снимките на около 1/3 от територията на България.

В резултат на дешифрацията на новата цифрова ортофото карта, както и чрез отразяване на резултатите от теренните проверки, които ще стартират през август, ще бъде определен и обхватът на специализирания слой “Площи, допустими за подпомагане“ за 2020 г., съобщава още агроведомството. Въпросният слой е съставен от обработваемите земи, които имат право да получават земеделски субсидии.

Директните плащания към селското стопанство годишно са над 1.5 млрд. лв. по линия на ЕС и националния бюджет и се разпределят като субсидии на площ и специфични плащания за отделни отрасли като животновъдство, плодове, зеленчуци, зелени земеделски практики и др. За средствата се кандидатства до края на май, а изплащането им традиционно започва в края на годината и в продължава в първото полугодие на следващата за различните мерки.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Свят