Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Кризата отвори очите на Ели Шербан за нови бизнес идеи

Кризата отвори очите на Ели Шербан за нови бизнес идеи

Кризата отвори очите на Ели Шербан за нови бизнес идеи

История за това как две изгорели помпи за напояване водят до откриването на два собствени магазина за зеленчуци

Все по-често се случва българи, живели с години в чужбина, стигнали до различни точки на света, видели и преживели толкова много, в един момент от живота си да се върнат в родината и да започнат отначало. И то със земеделие. Ели Шербан е една от тях. Пътят й от морската столица Варна до добричкото село Смин минава през гръцкия остров Родос, екзотична Азия и слънчева Калифорния. Вече пет години обаче Ели ходи боса из нивите на северното ни Черноморие, отглеждайки традиционни зеленчуци и експериментирайки с нетрадиционни сортове. Като онзи катранено черен боб, за чието съществуване дори не е подозирала. „Един бразилец, женен за българка, ми каза, че всеки ден там ядат черен боб вместо месо. Даде ми кофичка с бобчета и аз ги посях на моята нива. Тя роди страхотен боб. По-късно се сдобих с 200 кг биологичен черен боб от Германия. Насях 20 дка. Сега си го гледам в нашата Добруджа, без никакви химикали, събирам го на ръка“, обяснява Ели.

Бобът продава в две собствени магазинчета във Варна. Те са тип хранителни с идеята да предлагат сезонни зеленчуци от април до късна есен и целогодишно, специално подбрани италиански, турски и гръцки хранителни продукти. „Предлагаме качествени продукти и на български малки производители, като сирена, вина, млека. Идеята ми е да подпомагам дребния бизнес като мен“, казва Ели.

Тя е една от многото български производители, които, принудени от ниските изкупни цени, търсят решение за собствен бизнес. „От място ми изкупуваха пъпешите за 30 ст. и ги препродаваха за 2 лв. Затова си купих мой бус и продавам директното на клиента. Така сме се разпределили, че аз и майка ми сме на нивата, а дъщеря ми е във Варна и се занимава с магазините. Сега пъпешите се берат от нивата, бусът изминава 100 км, стоката е директна и цената е достойна - пъпеши без химия за 1,50 лв., което е добре за всички“, категорична е Ели.

Целият си живот тя е работила за себе си, няма нито един работен ден за някой друг. И бизнеснюхът никога не й изневерява - от дизайна на луксозни детски дрехи през изработката на бижута до магазинчето за ръчно правени неща на гръцки остров. А днес е земеделски производител, който отново продава за себе си и семейството си. „С многото познанства по света работя върху още няколко проекта, имам идеи да внасям качествени турски и гръцки продукти. Това е нашата политика - в нашето магазинче продаваме малки компании с качествени, полезни и ценни продукти. Мисля още как продуктът, който произвеждам, да бъде продаван целогодишно. Затова ходя на изложения в Италия и Турция, следя тенденциите и сме се насочили към затваряне на цикъла“, разказва Ели.

Междувременно извънредното положение заради коронавируса извади много фермери от зоната им на комфорт. Но Ели е свикнала - твърди, че живее целия си съзнателен живот от една криза в друга. Дава за пример как преди време изгарят две помпи за напояване, което обрича на загуба цялата й реколта. „Беше трагедия, нямахме други доходи. На следващата пролет започнах да продавам онлайн и да разнасям с буса по къщите. Тогава събрах толкова много клиенти, че на есен успях да продам цялата продукция само по Интернет. Впоследствие те станаха още повече и аз си отворих магазинче, а след него – и още едно. Така една трагедия, преживяна от моето семейство заради авариите, ни даде възможност да открием бизнес, който ние не виждахме. Защото ако всичко ти е наред, не се замисляш в каква още насока може да се развиеш“, убедена е Ели.

Така е и сега. Извънредното положение дори е увеличило онлайн продажбите през фейсбук страницата на Свободен хранителен кооператив. Сега те са се нормализирали, но пред производителката остава още една спънка. Заради многото кражби на нивата, заради които миналото лято е спяла два месеца в буса, днес тя обмисля с какви култури да се захване, които хем да й носят печалба, хем да не са толкова апетитни за крадците.

Предизвикателствата продължават, но Ели е убедена, че ще се справи, защото има подкрепата на още две поколения жени – на 82-годишната си майка Елза и на 23-годишната й дъщеря Белла. И не на последно място са връзката й със земята и изборът й да произвежда чиста храна.

Земята обедини три поколения жени, които отглеждат зеленчуци на брега на Черно море

Ели е цветна жена, обиколила цял свят - от Калифорния до Далечна Азия. Говори за земята с възхищение, връзката й с нея е много ценна. От затоплянето през месец май до късна есен ходи боса из нивата. Земята е и тази, която свързва три поколения жени – 82-годишната баба Елза, 45-годишната Ели и 23-годишната й дъщеря Белла. Заедно отглеждат 60 дка със сезонни зеленчуци, продават в два собствени магазина в морската столица и обмислят затваряне на цикъла с преработка.

-Животът Ви е толкова пъстър. Какво Ви накара да се установите на брега на Черно море и да се захванете със земеделие?

-Години наред съм живяла в чужбина, но през лятото на 2015 г. се върнах в България и започнах живота от начало. Земята е наследство от дядо ми. Дълги години майка ми се занимаваше с нея, докато аз странствах. Тя беше най-възрастният регистриран земеделски производител в района. За нас земята, която гледаме, не е бизнес за пари, а начин на живот. Това, което произвеждаме, е първо храната лично за нас. Да сме свързани със земята и да произвеждаме чиста храна е избор на цялото ми семейство.

-Как съжителстват три жени от различни поколения под един покрив?

-Майка ми е на 82 години и е машинен инженер по образование. Тя има толкова голям опит и остър ум. Дъщеря ми пък е от новата генерация, която преживява света по толкова различен начин. Тя завърши балет в музикалното училище във Варна. Живя в Милано 4 години, където учи в частно училище за моден дизайн. След това реши, че не вижда бъдещето си в Италия и се върна, за да работи с мен и баба си. Тази земя обединява три поколения, които биха имали отделен живот, преживявания, проблеми. А сега, когато сме свързани, ние обменяме опит и идеи, което е много ценно.

-Какво Ви мотивира да продължавате напред?

-Проблемите са безкрайно много, включително и кражби на реколтата от полето, но това, което ме мотивира, е именно връзката между трите поколения. Друго, което ме движи напред, е поколението на моята дъщеря, което поставя себе си на първо място. Те са вече осъзнати и имат отношение към храната. Тези хора става все повече. Не на последно място са клиентите, които идват и казват: „Такъв пъпеш не съм ял от дете, дядо ми имаше такъв бостан“.

-Предимство ли е да си жена в мъжки бизнес?

-На 100% помага. Имам клиенти от магазина с луксозни детски дрехи, същите си купуваха гривни и гердани, а сега търсят моите чушки и пипер. Ти не продаваш продукт, а себе си, своята лична история. И когато преживяваш продукта и ти идва отвътре, само тогава можеш да успееш и през всичките кризи, които минаваш, да намериш светлинка в тунела и да продължиш. Тогава вече няма значение дали си мъж, или жена, ако имаш своята лична история. Това, което ми помага, е не толкова, че съм жена в мъжки бизнес. Да, това е едно предимство. Но най-голямото предимство е, че аз продавам моята лична история. Ти си продължение на това, което предлагаш на хората, на твоята идея и тя е истинска само тогава, когато е преживяна. Не да се спекулира с пола, а всеки да намери своята сила и да разкаже личната си история.

Екатерина АРСЕНОВА, от сайта АГРИ.БГ

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...