Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет02072020

Брой 123, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74628 BGN ↓ 1 GBP = 2.16281 BGN ↑ 1 CHF = 1.84165 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Пчеларите са на минус от пролетните паши

Пчеларите са на минус от пролетните паши

Пчеларите са на минус от пролетните паши

Производители на пчелни продукти от седем области на страната търсят по-добри пазари и популяризират ползите от консумацията на български мед. Организация на производителите “Апис Мелифера България“ ООД е създадена преди две години и в нея членуват 29 пчелари с над 7 000 кошера, разказа за БТА управителят й Таня Николова. Седалището на организацията е в Търговище и в областния град те организират базар на пчелни продукти.

Пчеларите се обединяват, за да са по-конкурентоспособни, да търсят и намират по-добри пазари и по-високи цени за своите продукти. Обединени те предлагат по-големи количества и по-голямо видово разнообразие на мед. Имаме подготвени два предварителни договора за износ извън България“, каза Николова. С част от търговските вериги организацията има добра кореспонденция. “Впечатленията ми са, обаче, че много от веригите нямат интерес и не са отворени да работят директно с производителите. Част от тях не спазват напълно новото постановление на ПМС - 70“, коментира Таня Николова.

По думите й 95 процента от членовете в организацията са сертифицирани производители на био продукти. Интерес има основно към мед в различни разфасовки - от варел до буркани; на пчелна пита и на пчелен прашец.

Въпреки че годината не тръгва добре за пчеларите - те са на минус от пролетните паши, поради неблагоприятните климатични особености, производителите се надяват, че краят й ще е добър.

Николова допълни още, че са одобрени по проект за организиране на базари - предстои провеждането на още два през годината. Целта на тези форуми ще е и широка разгласа на ползите от консумацията на мед - сред малки и големи, и приучаване на българите да ползват меда и пчелните продукти, защото нашият мед е с едни от най-добрите качества, категорична е Николова.

Догодина организацията ще изпрати в Словения отбор от трима младежи за участие в 10-тото - международно състезание за млади пчелари. “Апис Мелифера България“ ООД ще представя страната ни в престижния форум за първи път, чието провеждане тази година е отложено, заради пандемията от COVID -19.

България

158 са новите случаи на коронавирус, 7 души са починали през денонощието

158 са новите случаи на коронавирус, 7 души са починали през денонощието

158 от изследваните през изминалото денонощие 3343 проби са с положителен резултат, показват данните от Националния информационен портал. По...

Прочети още:

Loading...

Култура

“Давид и Вирсавия“ - изложба живопис на Цанко Цанков

“Давид и Вирсавия“ - изложба живопис на Цанко Цанков

В Арт Галерия “Ларго“ варненският художник Цанко Цанков се представя с живописна идложба. Експозицията се нарича „Давид и Вирсавия“, в една ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Гришо се е заразил в Сърбия, твърди спортният ни министър

Спортният министър Красен Кралев заяви по „Нова телевизия”, че Григор Димитров се е заразил с коранавирус в Сърбия. Той се изказа относно пр...

Прочети още:

Loading...

Свят

Германия пое две важни ротационни председателства

Германия пое две важни ротационни председателства

Германия пое от вчера ротационните председателства на ЕС и на ООН. Първото ще е за 6 месеца, а второто за един. По време на тях в дневния й ...

Прочети още:

Loading...