Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб11072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) „Шибил”, „Чудомира” и „Цвета” са новите житни сортове на Добруджанския институт

„Шибил”, „Чудомира” и „Цвета” са новите житни сортове на Добруджанския институт

„Шибил”, „Чудомира” и „Цвета” са новите житни сортове на Добруджанския институт

Ден на отворени врати се проведе в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. На земеделските производители беше представена селекцията на института с акцент тревожното засушаване в региона - показани бяха пшеничните посеви, при които липсата на влага е оказала най-голямо влияние. На опитното поле беше представен и новопризнатият сорт “Никодим“.

Институтът вече се подготвя за есенната сеитба, съобщи пред журналисти директорът Илия Илиев. За предстоящата кампания ще се предлагат базови семена от 14 сорта мека пшеница, 2 сорта ечемик, 5 сорта тритикале и 3 сорта твърда пшеница. Подготвени са общо около 450 тона. Освен това ще бъдат произведени и 170 тона сертифицирани семена от първо размножение. По думите на доц. Илиев се очаква засилен интерес към семената на земеделския институт.

Новите признати сортове пшеница на института са високопродуктивните и устойчиви на стрес “Шибил“, “Чудомира“ и “Цвета“, както и устойчивият на болести зимен фуражен ечемик “Ларимар“. Всеки момент се очаква одобрение за сорт пивоварен ечемик “Брилянт“. В изпитание са още 8 сорта пшеница и ечемик, разработени от селекционерите на Добруджанския земеделски институт.

“Екипът ни има нови визия за селекционната програма“, заяви доц. Галина Михова, селекционер в отдел “Селекция на зърнено житни и бобови култури“. Освен основните цели за устойчивост на растенията към болести, неприятели и климатични предизвикателства, които гонят, селекционерите няма да отстъпят от нивото на качествените показатели. “Ние сме длъжници на нашите потребители, на българите. Трябва да знаем какво слагаме на масата си, как то е произведено и съответно всички нива по веригата да бъдат доволни“, допълни доц. Михова.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...