Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Подадени са над 300 000 заявления за пропаднали посеви в Добричко

Подадени са над 300 000 заявления за пропаднали посеви в Добричко

Подадени са над 300 000 заявления за пропаднали посеви в Добричко

Продължава установяването на пропадналите площи с пшеница в Добричка област. До две седмици се очаква окончателните резултати да станат ясни, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Към момента са подадени 300 000 заявления за пропаднали площи, като броят им непрекъснато расте. Установени са 28 000 дка с напълно унищожена от сушата реколта.

За поредна година пшеницата в Житницата на България ще бъде културата, която ще донесе загуби на земеделските стопани. Причините - липсата на зимна влага, последвалото засушаване и изсъхване на растенията. Посевите пожълтяха и на места се превърнаха в пустиня. Особено сериозно е положението в крайморските общини Шабла и Каварна, в които над 80 % от площите с жито пропаднаха. 1 млн. 245 хил. дка с пшеница засяха земеделските стопани от Добричка област през есента на 2019 г. Разорването на част от тях вече започна.

Пшеницата заема повече от 40 % от сеитбооборота в стопанствата на Добруджа, които провалът на реколтата поставя пред сериозни финансови изпитания. „Решението на Консултативния съвет по зърно е да се изплатят помощи за 100 % пропаднали площи. Има хора със 70-80 % увредени пшенични полета, това също е загуба. Докато не се види какво е състоянието на посевите, какъв е точният размер на напълно пропадналите пшеници и какъв е бюджетът, едва тогава, предполагам, ще се вземе решение за помощи към колегите с по-голям процент пропаднали площи”, уточни още Радостина Жекова.

Дори изчистването на полетата с пшенични останки ще изисква средства, пресмятат стопаните. Производството на един декар пшеница излиза между 80 и 120 лв./дка, като в тази сума не е включена рентата. Обичайно в Добруджа през последните години собствениците на земя получават най-високи суми – от порядъка на 100-120 лв.,пише Агри.БГ.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...