Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб26092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Евродепутат от БСП критикува антируската резолюция, подменяща историята на Втората световна война

Евродепутат от БСП критикува антируската резолюция, подменяща историята на Втората световна война

Евродепутат от БСП критикува антируската резолюция, подменяща историята на Втората световна война

Дирек­т­ният тран­с­фер на историята към политика води до под­мяна на историчес­ката истина и дирек­тно към реван­шизъм, който вече е видим в много европейски страни. Той оправ­дава прес­тъп­ленията срещу човечес­т­вото, които нациз­мът извърши. Насър­чава и зараж­дането на неонацизма, на който ние в Европа категорично трябва да се противопос­тавим.“, заяви Петър Витанов в Страс­бург.

Изказ­ването на ръководителя на Делегацията на бъл­гар­с­ките социалисти  в ЕП е по повод разярилата се сериозна дис­кусия в пос­лед­ните месеци след приемане на резолюция на Пар­ламента за значението на европейс­ката историчес­ката памет за бъдещето на Европа (сеп­тем­ври 2019 г.). Там като основна причина и винов­ник за Втората световна война е обявен пак­тът Рибентроп-Моллотов, а комуниз­мът и нациз­мът са прирав­нени.

В Резолюцията изобщо не се споменават думите фашизъм, антифашизъм и антифашис­тка съп­ротива. Да, ние не трябва да отричаме пагуб­ният ефект на Пакта от 39-та година, но не бива да игнорираме изцяло историчес­ките факти като сключените съг­лашател­ски споразумения между нацис­тка Гер­мания и Великоб­ритания, Фран­ция, Дания, Полша, Литва, Лат­вия, Естония, както и позор­ното Мюн­хен­ско споразумение, предоп­ределящо по-нататъшната агресия на Хит­лер. 

Пренапис­вайки историята си, нанасяме удар върху соб­с­т­вената си дос­товер­ност. Нещата тук не опират до рус­ката пропаганда, а до нас самите, до нашите раз­бирания и до това какво оставяме на след­ващите поколения.“, под­черта Витанов.

България

Икономика

Култура

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

„Удовол­с­т­вие е да попад­неш в невероят­ния магичен, извън­земен, абсур­ден, смешен, трагичен Радич­ков свят, да се срещ­неш с Радич­ковите герои, т…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Loading...