Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт04082020

Брой 146, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Искат европейско разследване на заплахите на Бойко Борисов към Елена Йончева

Искат европейско разследване на заплахите на Бойко Борисов към Елена Йончева

“Скъпи приятели, представям на Вашето внимание и превод на писмото на г-жа Ираче Гарсия, испански евродепутат и председател на групата на Социалистите и демократите до председателя на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли с настояване за разследване, включително и със съдействието на Европол, на предполагаеми заплахи на премиера Бойко Борисов към мен“. Това съобщава българският евродепутат Елена Йончева в профила си във Фейсбук и публикува текста на писмото.

В него се казва: „Наскоро се появи аудиозапис на човек, чийто глас много прилича на този на българския министър-председател Бойко Борисов, за който бе съобщено в медиите, включително и някои международни издания като „Гардиън“, „Юрактив“, „ Индипендънт“ и др. На записа гласът заплашва да направи всичко необходимо, за да „изгори“ един от членовете на Европейския парламент, Елена Йончева.

На този етап автентичността на записа не е нито потвърдена, нито отхвърлена от българския премиер. Вместо да се разследва точният обхват и естеството на заплахата от това да „изгори“ водещ политик от опозицията, единствената дискусия, инициирана от българските власти досега, е за законността на записа. Можем да изразим дълбоко съжаление за тази реакция от страна на българските власти.

Особено като отчитаме, че България е страната с най-високо ниво на корупция в Европейския съюз, според „Transparency International“, а г-жа Йончева, която също е бивша журналистка, отдавна се е ангажирала активно в борбата срещу корупцията, и по-специално в кампания за разобличаването ѝ на най-високите равнища в държавата. Обикновено министър-председателят на държава-членка на ЕС би приветствал всички усилия за борба и разкриване на корупцията в неговата страна.

В условията на демокрация се очаква премиерът и правителството да гарантират безопасността на обществените личности и политиците. Следователно има нещо много сбъркано, когато г-н Борисов не настоява за щателно и независимо проучване на този аудиозапис. Нещо повече, като се шегува неуместно, че няма лоша реклама, той се стреми да сведе до минимум разгласяването на случая и изглежда е на мнение, че няма нужда от официални последици от заплахите срещу член на Европейския парламент.

Подобни заплахи не само, че причиняват страх и безпокойство на г-жа Йончева в личен план, но и сериозно заплашват и подкопават независимостта и устоите на тази институция и не могат да се допускат при никакви обстоятелства. Ето защо Ви призовавам спешно да изпратите писмо до българския министър-председател, в което да настоявате за незабавно, задълбочено и независимо разследване на този аудиозапис, обхващащо не само законността му, но и неговата автентичност, с използване на всички възможни средства, включително подкрепата и сътрудничеството на Европол, както и да подчертаете, че всички действия за сплашване на журналисти и членове на Европейския парламент са напълно неприемливи и трябва незабавно да бъдат прекратени.

На последно място, заплахите срещу журналисти за съжаление не са рядкост в България и според „Репортери без граници“ страната има най-ниските стандарти за свобода на печата в Европа. Това не може да продължава и без всякакво съмнение няма как да позволим да заплашват журналистите по такъв институционален и систематичен начин, както се случва в момента. Затова бих приветствала и по-нататъшни действия на политическо ниво по този случай, както и по отношение на борбата с корупцията в България, за които Европейският съюз трябва да действа единно и чрез всичките си институции и органи, имащи отношение. В момент, когато Европейският парламент настоява за амбициозни и решителни действия за опазването на демокрацията и върховенството на закона, трябва да даваме пример, като показваме нулева толерантност към всяко правителство, което нарушава основните европейски ценности и принципи, като позволява пряко или косвено членове на Европейския парламент и водещи фигури от опозицията да се чувстват заплашени от правителството. Напълно разчитам на Вашата подкрепа по този въпрос и Ви благодаря предварително за отделеното внимание. С уважение”, написа Ираче Гарсия Перес, председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие