Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт04082020

Брой 146, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) По искане на БСП Конституционният съд премахна три текста от Закона за социалните услуги

По искане на БСП Конституционният съд премахна три текста от Закона за социалните услуги

Конституционният съд обяви, че три разпоредби на Закона за социалните услуги влизат в противоречие с основния закон на страната. Като аргумент съдиите посочват, че въпросните текстове „дават широки права на доставчиците да посещават и да получават лична информация за обслужваните лица и ограничават правата на родителите в случаите на ползване на социални услуги от непълнолетни лица”.

Законът беше приет от парламента през март 2019 г., но влезе в сила чак от юли 2020 г. заради протести на родителски организации, предизвикани от слухове, че държавата ще отнема деца. Жалбата в КС беше внесена от БСП. Социалистите обявиха, че стъпват върху мотивите на гражданските сдружения, недолстващи от закона.

Първият текст, който ще отпадне от закона, засяга възможността доставчиците на социални услуги да събират информация от всевъзможни източници за лицето, на което изготвят индивидуален план за подкрепа – от държавни органи, общината, личния лекар, семейството и близките, лечебни заведения, образователни институции и др. Съдът отхвърля и разпоредбата, която забранява на доставчика да откаже подкрепа на дете, което го е потърсило. Премахва се и правомощието на служителите на Агенцията за качеството на социалните услуги, когато изпълняват контролните си функции, да посещават домовете на лицата, получаващи такива услуги, и да им искат пряко информация.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие