Още не построил 7-ми блок на „Козлодуй“, Борисов заговори и за 8-ми блок на АЕЦ-а
- Публикувана в Сряда, 20 Януари 2021
Премиерът Бойко Борисов вече допуска изграждането не само на 7-ми, но и на 8-ми енергоблок в атомната елекроцентрала “Козлодуй“. “Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор“, е заявил министър-председателят на вчерашното правителствено заседание, одобрило доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ “Козлодуй“. Премиерът е цитиран в съобщение на правителствената пресслужба за взетото решение. То предвижда изграждането на 7-ми блок да включва “рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ “Белене“, с което на практика се зачертава проектът “Белене“, в който държавата е похарчила вече 4 млрд. лв. Според съобщението България ще има нова ядрена мощност в рамките на 10 г. Такава е прогнозата на изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй“ Наско Михов. Наскоро САЩ предложиха на България хибридно решение за нов блок в АЕЦ “Козлодуй“, което включва оборудването, купено от Русия и на този етап предназначено за евентуалната бъдеща ядрена централа в Белене. В края на октомври между САЩ и България бе подписан меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели. Преди това в средата на октомври правителството даде мандат на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) да започне проучване на възможностите за изграждане на нова мощност на АЕЦ “Козлодуй“ с американско оборудване. Отказ от започналата през миналата година процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене“ засега не е формулиран публично. Този месец според очакванията на министър Петкова, трябваше да бъдат възобновени процедурите по избора, спрени с обяснението, че пандемията на коронавируса пречи.