Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря12082020

Брой 152, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65987 BGN1 GBP = 2.17694 BGN1 CHF = 1.82056 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Премиера на “Дама пика“ в Софийската опера, под диригентството на Константин Тринкс

Премиера на “Дама пика“ в Софийската опера, под диригентството на Константин Тринкс

Премиера на “Дама пика“ в Софийската опера, под диригентството на Константин Тринкс

Чайковски написва творбата си само за 44 дни

На 31 януари в Софийс­ката опера пред­с­тои премиерата на прочутата “Дама Пика“ от П.И. Чай­ков­ски, кон­цер­тно изпъл­нение. В глав­ната роля — на Гер­ман — солис­тът от Софийс­ката опера Мар­тин Илиев. В ролята на Лиза почитателите на опер­ното изкус­тво ще чуят соп­рана Алек­сан­дра Люб­чан­ски — гост. Маес­тро Кон­с­тан­тин Тринкс ще дирижира премиерата на “Дама Пика“.“

Заедно с Шес­тата сим­фония — Патетична, операта е връх в твор­чес­т­вото на Чай­ков­ски. Написана с трес­кава бър­зина — в поразително кратък срок — само за 44 дни, тя се прев­ръща в най-потресаващия дъл­бок и иск­рен израз на твор­чес­кия светог­лед на Чай­ков­ски.

Премиерата на “Дама пика“ се със­тоява на 31 декем­ври 1891 г. в Санкт Петер­бург. В Бъл­гария е пос­тавена през 1926 г в София, под дириген­т­с­т­вото на Юрий Померан­цев, руски музикант..

Алек­сан­дра Люб­чан­ски през сезон 2017/18 е в ролята на Саломе, под пал­ката на Валерий Гер­гиев в Мариин­с­кия театър в Санкт Петер­бург; Елза от „Лоен­г­рин” и титул­ната роля в операта „Дона Диана“ от Рез­ничек в Праж­кия национален театър. Работила с диригенти като Валерий Гер­гиев, Кент Нагано, Пааво Ярви, Айвър Бол­тън, Стефан Зол­теш, Емануел Кривин, Лотер Заг­росек, Йоханес Калицке и Паоло Кариняни, както и с оперни режисьори като Крис­тоф Лой и Николаус Лен­хоф.

В “Дама пика“ учас­т­ват и солис­тите: Ангел Антонов, Бисер Геор­гиев, Даниел Ост­рецов, Николай Вой­нов, Слави Манов, Иванка Нинова, Цвета Сарам­белиева, Баяс­галан Даш­ням, Станис­лава Момекова. Оркес­тър и хор на Софийс­ката опера и балет.

България

Икономика

Loading...

Спорт

Потен­циалът на нашия отбор е много по-голям, заяви Херо

Треньорът на Берое Димитър Димитров-Херо заяви, че потен­циалът на водения от него тим е много по-голям. „Сигурно раз­ликата с Лев­ски отп­реди …

Прочети още:

Loading...

Свят

Кървави сблъсъци в Беларус при протестите след изборите

Кър­вави сблъсъци в Беларус при протес­тите след изборите

Опозиционната лидерка Светлана Тихановска пристигна в Литва, след като е била задържана в в Минск за седем часа

Най-малко един човек е загина…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...