Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 236, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало От тук от там

Обявиха думата на годината според речника на Оксфорд

Реч­никът на „Окс­форд“ обяви своята Дума на годината, съобщи ТАСС, цитирайки прес­съоб­щение на универ­ситет­с­кото издател­с­тво.

Изразът „goblin mode“, който означава „необичаен модел на поведение, отх­вър­лящ общес­т­вените норми и очак­вания“ е Дума на годината. За първи път фразата е изпол­з­вана в Туитър през 2009 г. Широкото й раз­п­рос­т­ранение започва през фев­руари 2022 г. Тогава „goblin mode“ попада в заг­лавията на вес­т­ници и списания.

За раз­п­рос­т­ранение на израза спомага и отмяната на ограниченията, въведени от раз­лич­ните правител­с­тва във връзка с пан­демията от COVID-19.

Думи на годината в Анг­лия: „пер­мак­риза“ и „пар­тигейт“

Въз­можно е популяр­ността на израза да отразява нас­т­роения, присъщи на хората, във връзка с т.нар…

Прочети още…

Кучетата предпочитат електрическите автомобили пред дизеловите

Кучетата предпочитат електрическите автомобили пред дизеловите

Кучетата пред­почитат елек­т­ричес­ките автомобили пред дизеловите, защото те са по-тихи и виб­рациите в тях са по-малко, съобщи Дейли мейл.

В елек­т­рически автомобил пул­сът на кучета намалява с 30 процента. По-малкото виб­рации намаляват и опас­ността от гадене. В дизелов автомобил те се изп­равят от лег­нало положение с 40 процента повече.

Учени от универ­ситета на Лин­кълн са работили с 20 кучета. Те са ги возили по 10 мин. в елек­т­ромобил и в дизелов автомобил с едночасова почивка, като са…

Прочети още…