В битката за истината!
- Публикувана в Понеделник, 19 Октомври 2020
На 19 октомври 2020 г. Николай Добрев щеше да навърши 73 години.
На 4 февруари 1997 г., връщайки мандата, Добрев бе убеден, че е взел най-правилното политическо решение
Дните от 8 януари 1997-а, когато Добрев е номиниран от левицата за бъдещ премиер, до 4 февруари 1997-а, когато става ясно, че мандатът е нереализиран, текат напрегнато в условията на дълбока обществено-политическа криза в страната; огромно недоволство от властта, преляло в масови протести и уличен натиск и почти фалирала държава.
След продължителни и трескави консултаци в края на януари Николай Добрев вече е наясно, че ресурсът на доверие към партията е изчерпан…
На 2 февруари сутринта на „Позитано“ 20 започва закрито заседание на ПГ и на ВС на БСП. Добрев докладва: всички потенциални партньори, синдикатите и много от експертите са му отказали участие в състава на правителството. Вътрешната и международната изолация на БСП е факт.
На 3 февруари от 10 ч. на „Позитано“ 20 заседава пленумът на БСП, а поръчението е категорично — правителство на всяка цена!
Николай Добрев, 3 февруари 1997 г. в следобедните часове, пред Ройтерс:
Утре ще върна мандата
- Въпрос на кореспондентката на “Ройтерс“:Имате ли намерение да се срещнете с президента Стоянов и да изложите своите идеи по отношение на съставянето на правителството и вашата готовност да върнете мандата, ако се формира правителство на националното съгласие?
- Отговор на Добрев: Да, имам намерение да се срещна с президента. Имам намерение да му кажа това, което изложих пред вас. Още повече, да не прозвучи самонадеяно, но моето мнение е в пълна хармония с позицията на Европейския съюз. Тя в общи линии има три пункта — политиците да се разберат за дата на изборите (аз подкрепям и съм радетел за предсрочни избори). Второ, да се споразумеят по програмно преходно или коалиционно правителство. Това е мое дълбоко мнение още от първия ден, когато получих мандата. И трето, да възстановят разговорите с МВФ. Аз съм твърд привърженик за интензивни и плодотворни разговори с МВФ. Аз ще върна мандата при тези условия. Защото в противен случай ще избягам от отговорност. Защото еднопартийното правителство е нещо много лошо, но безвластието е нещо ужасно, катастрофално“.
Денят 3 февруари е разломен за БСП. Добрев обаче е категоричен и е готов да поеме лична отговорност.
На 4 февруари в 11 ч. за пореден път в соццентралата се събира ръководството на БСП и на ПГДЛ. Към 11,15 в залата на „Позитано“ 20 Добрев докладва резултатите от усилията да състави кабинет.
Николай Добрев пред пленума на БСП:
„Отиваме при президента с две папки. Но да сме наясно — никакви гласувания повече не може да има в този парламент. Дори ако утре всички гласувате за мен, по-нататък това няма да стане — парламентът е непълноценен! Това решение го взех още вчера. Бях длъжен това да ви кажа, за да бъда честен към вас…Как може в дълбока икономическа и политическа криза ние да имаме правителство на малцинството!? Аз това ви питам най-сериозно и другарски. И хората, които ще представя на президента, ме питат… Сигурно знаете когато има 121 наши гласа, няколко гласуват „против“, а правим 135 гласа. Направих много сериозни консултации в СДС — няма да влязат в залата. Няма вече парламент! И недейте да изпращате така хора…Мене може да изпращате. Аз съм жилавият войник на партията…Отрежете ми главата. Аз не съм предател. Но това трябва да го разбираме и да не храним излишни илюзии. Ето, отиваме с двете папки… И, моля ви, дайте да не си играем…
В 11,45 часа Георги Първанов и Николай Добрев влизат в президенството и в 12.00 застават пред президента Петър Стоянов с две папки и с решение да върнат мандата. Отварят едната папка — с проект за кабинет, за да покажат, че са изпълнили връчения им мандат за формиране на правителство. И я затварят.
Подават му втората — с писмото на Добрев, в което дословно се казва: “Намирам, че при създадената обстановка е невъзможно да се състави необходимото на страната правителство, поради което заявявам, че отказвам да бъда избран за министър-председател, както и да представя за избор в Народното сълрание състав на новия Министерски съвет. Връщам Ви връчения ми от Вас мандат”.
Стоянов не взема нито едната, нито другата. Неясно защо. Може би, за да не остане в архивите на президенската институция доказателство, че мандатът е върнат? За да може години по-късно този момент да бъде използван за фалшифициране на историята? Не знам. И вероятно никога няма да научим.
Срещата е само на шест очи.
Няма медии. Никой не снима. Никой външен не знае кой какво е казал. Затова днес се разчитаме само на думите на тримата участници в една от най-драматичните политически срещи в най-новата българска история.
След връщането на мандата Първанов и Добрев напускат президенството през тайни коридори под хотел “Шератон“ и се отправят към “Позитано“ 20, знаейки на какъв огън ще ги подложат съпартийците им.Час по-късно там отново се свиква пренумът на соцпартията. Добрев мотивира пред съпартийците си решението си за отказ от управлението (отново цитираме дословно).
Николай Добрев: 4 февруари 1997 г., 13.30 часа - ПГДЛ след връщането на мандата: Нямаме ресурси за кабинет. Поемам лична отговорност!
“Две седмици се опитвам да изуча състоянието на държавата. И две седмици съм ръководен само от една-единствена цел — кое е най– доброто решение за държавата. Достатъчно партиен човек съм, за да мислите, че подценявам проблемите и бъдещето на партията.
Първият извод, който се формулира през последните дни, е, че най-опасно за държавата е да продължат безвластието и агонията. Не защото вече ние слагаме държавните интереси над теснопартийните… ние не можем да спрем агонията на дьржавата и не можем да снемем общественото напрежение без сила. Силовото решение сега не е най-доброто решение.
Второ, много мислих за капитулацията на партията и за капитулантите. Ние започнахме да капитулираме, когато в началото или в средата на предизборната кампания, изместихме предмета на предизборната дейност от борба за победа към социално-икономическите проблеми на хората и критика към нас. Оттогава партията ни е в едно особено състояние и конгресът не успя да я консолидира. Лично според мен по-малки поражения за партията ще има сега. Аз съм горд и достоен човек, за да не ви поставям пред това изпитание…
Мислех, че има някакви малки ресурси, но няма…Русия е затруднена да ни помогне. На Запад всички казват: оправете се с МВФ, възстановете разговорите с него…Но се поставят условия за съгласие, ефективно правителство”
От спомените на тогавашния премиер Жан Виденов, публикувани в книгата му „Отвъд политическия театър“ от 1999-а: „Първанов и Добрев показаха на президента папката с имената на гласувалите предния ден от Демократичната левица кандидат-министри, но не му я връчиха. Вместо това заявиха, че не са против да обсъдят и вариант да не внасят проектокабинета в парламента. (След като в 12 ч. Първанов и Добрев заявяват на Стоянов, че връщат мандата, в 18,45 ч. декларират това и пред членовете на КСНС, за да се приемат формално документите за излизане от политическата криза. Опитах се да ги отклоня от тази логика, да им заявя, че официалната позиция на управляващата коалиция е друга, но никой не реагира и аз напуснах КСНС. Първите, на които съобщих, че Кольо и Георги сдават властта, бяха Велко Вълканов и Красимир Премянов.“
„Отрежете ми главата, аз не съм предател! Ако останем на власт, не може да освободим улицата без насилие. Не подценявайте масовото недоволство! Не можем да спрем летенето към пропастта“, отстоява Добрев във вечерните часове на 4 февруари 1997 г. пред ПГ на левицата.
Николай Добрев, 19 октомври 1997г., пред в.„24 часа“:
Когато връщах мандата, взех най-правилното решение!
- Как се чувства човек, когато в очите му казват, че е предател?
- Предател ме нарекоха хора от по-старото поколение в партията, които имат друго разбиране за вземането, задържането и упражняването на властта. Когато връщах премиерския мандат, не се чувствах нито спасител, нито предател. И днес мисля, че взех най-правилното решение. Нали сме националноотговорна партия!
Николай Добрев, 26 януари 1998 г., пред в. „Новинар”:
Не се водех нито от личен интерес, нито от партиен интерес
- Чувствахте ли се като камикадзе?
- Нямах такова чувство нито тогава, нито пък сега имам чувството, че някой ме е употребил. Кабинет можеше да бъде съставен, но той не можеше бързо да пресече разрушителните процеси и нямаше бъдеще…стоеше въпросът какво ще последва, ако съставя правителство. Дали ще се освободи напрежението от улицата и обедняването на българина. Кризата беше надхвърлила границите на партийната политика, а общественото доверие в БСП — сведено до минимум. Недоволството беше извадено на улицата и бе предприело крайни форми на гражданско неподчинение и блокиране на обществения живот, инфлацията беше станала хиперинфлация. Възможностите на държавата да въздейства със собствен финансов ресурс бяха съвършено ограничени. Външната подкрепа — разколебана. Нямахме поддръжка от нито една парламентарна сила и еднопартийното правителство щеше да задълбочи кризата. В крайна сметка от това щеше да страда българинът. Ето това е големият проблем, а не дали си можел да съставиш правителство, използвайки силите на реда. Да не говорим, че в края на XX век никоя власт, опираща се на сила и в условия на дълбока криза, не може да има подкрепа и няма да издържи.
Със съкращения,от сайта „Епицентър” от 07.02.2019 г
(заглавието е на ЗЕМЯ