Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 184, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Стойка Кръстева надви трудно виетнамка

Стойка Кръстева надви трудно виетнамка

В следващия двубой ще бъда по-концентрирана, обеща родната боксьорка

Бъл­гар­с­ката бок­сьорка Стойка Кръс­тева стар­тира с победа на Токио 2020. Тя пос­тигна успех срещу Ти Там Нгуен в кат. до 51 кг след трудна победа с 32 съдийски гласа (2928, 2928, 2928, 2730, 2829) . Род­ната със­тезателка стар­тира агресивно двубоя и от самото начало атакува опонен­т­ката си. Във втория рунд Кръс­тева реализира два леви прави, които попад­наха точно в главата на виет­нам­ката. Бъл­гар­ката показа, че е по-техничната бок­сьорка и нап­рави няколко добри ком­бинации до края на рунда.

Виет­нам­ката, която е шам­пионка на Азия от 2017 година, започна агресивно третия рунд, тъй като имаше да навак­сва. Пос­тепенно Кръс­тева пласира три страхотни удара в главата на Нгуен и до края кон­т­ролираше двубоя. Кръс­тева призна, че не е нап­равила най-добрия си мач, но е доволна, че стар­тира с успех в олим­пийс­кия тур­нир. “Беше труден мач, против­никът не е слаб. Може би и аз не показах най-доброто, което мога, но въп­реки всичко успях да победя. Надявам се като първи двубой това да е било нас­т­рой­ването за влизането в тур­нира и всеки след­ващ да бъде по-добър“, комен­тира 35-годишната бъл­гарка.

“Помогна ми желанието за победа и всичко, което сме тренирали преди това, защото въп­реки пан­демията, ние не сме спирали. Трудихме се много. Физически се чув­с­т­вам добре. Ако трябва, мога да се кача и да изиг­рая още един мач сега“, каза Кръстева.Във втория кръг бъл­гар­ката ще излезе на ринга на 29 юли срещу Вир­джиния Фукс (САЩ).

33-годишната Фукс е двук­ратна носителка на купа “Стран­джа“ през 2017 и 2020 година. Тя е брон­зова медалис­тка от светов­ното пър­вен­с­тво в Ню Делхи 2018 и панамерикан­ска шам­пионка през 2017 година.

Диана Пет­кова не успя да се класира за олим­пийс­ките полуфинали на 100 метра бруст в дебюта си на форум под петте прап­летени кръга. Бъл­гар­ката, чиято основна дис­цип­лина в Токио пред­с­тои днес — 200 метра съчетано, финишира осма в третата серия на 100 метра бруст с 1:10.61 минути. Лич­ният рекорд на плов­див­чан­ката е 1:08.06 минути.

“Имам доста по-добро време, но като за първи старт съм доволна и ще се със­редоточа за по-силната си дис­цип­лина. Мисля, че ще съм по-спокойна, усетих атмос­ферата, ще успея да се наг­лася за след­ващия си старт. Доста съм раз­въл­нувана, това ми е първо учас­тие на Олим­пиада. Очак­вах това пред­с­тавяне, защото не се чув­с­т­вах много добре на бруста, но се надявам това да не ми пов­лияе за пред­с­тавянето ми на 200 метра съчетано. В мер­ките няма нищо по-различно от другите със­тезания, дори тук можем да излизаме навън, за раз­лика от европейс­кото пър­вен­с­тво. Надявам се утре (б. р. днес) да се пред­с­тавя добре на 200 м съчетано и тогава ще пос­ветя това свое плуване на някого”, каза Пет­кова пред БНТ.

Най-бърза в сериите на 100 метра бруст бе южноаф­рикан­ката Татяна Шьон­макер с 1:04.82 минута, което е нов олим­пийски рекорд. Светов­ната рекор­дьорка и фаворитка за златото в дис­цип­лината Лили Кинг от САЩ нап­рави так­тическо плуване и влезе в полуфиналите с трето време — 1:05.55 минута.

Калоян Лев­теров не успя да се класира за полуфиналите на 100 метра гръб. 18-годишният софиянец, за когото това е дебют на олим­пийски форум, не нап­рави добър старт и завърши седми във втората серия с 55.60 секунди. Брон­зовият европейски медалист на 200 метра гръб от по-рано през годината държи национал­ния рекорд на 100 м гръб с 54.96 секунди от миналата година. На Калоян тепърва пред­с­тои учас­тие в Токио в по-силната му дис­цип­лина — 200 метра гръб.

“Надявам се в след­ващия си старт да се доб­лижа до лич­ното си пос­тижение. Нап­режението е голямо, както и очак­ванията. Надявам се нататък всичко да е наред. Нямах много голям период от време да отс­т­раня недос­татъците, тъй като ни бяха много нагъсто със­тезанията. Мер­ките в Таокио не се отразяват по лош начин, всичко е нор­мално — трениров­ките си вър­вят по график, няма зат­руд­нения. Надявам се така да си остане”, каза Лев­теров пред БНТ.

С пос­тижението си на 100 метра бъл­гаринът се нареди на 37-мо място от 40 завър­шили със­тезатели. С най-добър резул­тат за полуфиналите се класира европейс­кият шам­пион на 50 метра гръб и на 100 метра свободен стил от тази година — рус­накът Климент Колес­ников, който пос­тигна 52.15 секунди.

Икономика

Култура

Свят

Земеделие