Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб26092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Рохани: Иран обогатява уран в големи обеми

Рохани: Иран обогатява уран в големи обеми

Рохани: Иран обогатява уран в големи обеми

Иран обогатява сега уран в по-големи обеми, откол­кото преди сключ­ването на споразумението за ядрената му прог­рама през 2015 г. Това заяви вчера иран­с­кият президент Хасан Рохани, цитиран от Рой­терс. “Ние обогатяваме повече уран, откол­кото до сключ­ването на сдел­ката. Натис­кът върху нашата страна се усили, но ние продъл­жаваме да нап­ред­ваме“, заяви Рохани.

Иран пос­тепенно намали ангажимен­тите си по ядрената сделка в отговор на решението на САЩ да се изтег­лят от нея през май 2018 г. Рохани каза още, че иран­с­кото правител­с­тво ежед­невно работи, за да поп­речи на военен сблъсък или война. Диалогът между Иран и света е труден, но въз­можен, допълни той.

Иран обвини европейс­ките страни по сдел­ката за ядрената му прог­рама, че са пожер­т­вали “остан­ките“ от споразумението заради икономичес­ките си интереси след въз­можен шан­таж от страна на американ­с­кия президент Доналд Тръмп. Фран­ция, Великоб­ритания и Гер­мания “продадоха остан­ките от споразумението, за да избег­нат новите мита на Тръмп“, написа в Туитър иран­с­кият минис­тър на вън­ш­ните работи Мохамад Джавад Зариф. Той препов­таря по този начин изводите от статия във в. “Вашин­г­тон пост“, в която се твърди, че Тръмп тайно зап­лашил трите европейски страни с налагане на 25-процентови мита върху произ­веж­даните от тях автомобили, ако не задейс­т­ват механизма за уреж­дане на спорове, пред­виден в ядреното споразумение, сключено във Виена през 2015 г.

Фран­ция, Великоб­ритания и Гер­мания задейс­т­ваха този механизъм във втор­ник, за да се опитат да зас­тавят Иран да се върне към пъл­ното прилагане на раз­поред­бите на сдел­ката.

България

Икономика

Култура

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

„Удовол­с­т­вие е да попад­неш в невероят­ния магичен, извън­земен, абсур­ден, смешен, трагичен Радич­ков свят, да се срещ­неш с Радич­ковите герои, т…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...