Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб26092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Мирният план на Тръмп за Близкия изток няма да мине, предупреди лидерът на Хамас

Мирният план на Тръмп за Близкия изток няма да мине, предупреди лидерът на Хамас

Мирният план на Тръмп за Близкия изток няма да мине, предупреди лидерът на Хамас

Американският президент се среща с Бенямин Нетаняху и Бени Ганц Тръмп в Белия дом

Мир­ният план за Близ­кия изток на американ­с­кия президент Доналд Тръмп няма да мине и може да отведе палес­тин­ците до нова фаза в бор­бата им, предуп­реди вчера водачът на палес­тин­с­кото ислямис­тко движение Хамас Исмаил Хания, цитиран от АФП.

“Твърдо заявяваме, че “споразумението на века“ няма да мине. Новият заговор срещу Палес­тина е обречен на провал“, каза в комюнике Исмаил Хания. Движението Хамас управ­лява в ивицата Газа — палес­тин­ски анк­лав с население от два млн. души.

Малко след като беше раз­п­рос­т­ранено комюникето на Хания израел­с­ката армия съобщи, че от Газа към Израел е била изс­т­реляна ракета, а в отговор израел­с­ките военни са нанесли в неделя вечерта нови въз­душни удари в южната част на ивицата Газа. Хамас не пое отговор­ност за изс­т­реляната ракета, но предуп­реди, че “е време правата на палес­тин­ците да бъдат въз­с­тановени чрез нов етап от бор­бата срещу израел­с­ката окупация“.

Движението призова също за преговори в египет­с­ката столица Кайро с другите палес­тин­ски фрак­ции, вкл. с пар­тията Фатах на палес­тин­с­кия президент Мах­муд Абас (която управ­лява в окупирания от Израел Западен бряг) за съг­ласуване на реак­цията им на американ­с­кия план.

Очаква се днес президен­тът Доналд Тръмп да огласи във Вашин­г­тон близ­коиз­точ­ния си мирен план. Пред­видено бе късно в понедел­ник той да раз­говаря поот­делно в Белия дом със съпер­ничещите си израел­ски политически лидери Бенямин Нетаняху и Бени Ганц за обсъж­дане на мир­ния му план за Близ­кия изток.

Според критици изб­раният момент за пред­с­тавяне на този мирен план — преди израел­с­ките пар­ламен­тарни избори на 2 март и дебатите в израел­с­кия пар­ламент по мол­бата на Нетаняху за имунитет от съдебно прес­лед­ване за коруп­ция — де факто е намеса на САЩ във вът­реш­ната политика на Израел в полза на Нетаняху, пише ДПА.

Палес­тин­ците вече отх­вър­лиха плана на Тръмп, тъй като според пред­варителни съоб­щения в него не се пред­вижда те да получат Източен Ерусалим за столица на своя бъдеща дър­жава. Израел­с­кият в. “Йедиот ахронот“ пише, че съг­ласно плана на Тръмп палес­тин­ците няма да имат обща граница с никоя араб­ска дър­жава освен между ивицата Газа и Египет. Освен това се пред­вижда САЩ да приз­наят еврейс­ките селища на Запад­ния бряг.

България

Икономика

Култура

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

„Удовол­с­т­вие е да попад­неш в невероят­ния магичен, извън­земен, абсур­ден, смешен, трагичен Радич­ков свят, да се срещ­неш с Радич­ковите герои, т…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...