Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет21012021

Брой 14, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Десетки хиляди демонстрираха в САЩ при поредните протести

Десетки хиляди демонстрираха в САЩ при поредните протести

Десетки хиляди демонстрираха в САЩ при поредните протести

Пентагонът прехвърля около 1600 войници в района на Вашингтон

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на много места в САЩ на осма поредна вечер на протести заради смъртта на цвет­нокож мъж при задър­жането му от полицаи в Минеаполис, предаде Рой­терс.

Демон­с­т­ранти влязоха в сблъсъци с полицията в Ню Йорк, където освен това отново бяха раз­г­рабени магазини.

Големи протести и шес­т­вия имаше също в Лос Анджелис, Филадел­фия, Атланта и Сиатъл. Във Вашин­г­тон имаше демон­с­т­рация близо до парка, който бе раз­чис­тен от полицията в понедел­ник, за да бъде нап­равен път на президента Доналд Тръмп да позира за снимка с Биб­лия пред цър­ква.

Протес­тите за смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис и на други жер­тви на полицейско насилие като цяло бяха мирни, след залез слънце тълпи се отдадоха на мародер­с­тво, ван­дал­ски прояви и палежи.

Пред сградата на Кон­г­реса във Вашин­г­тон множес­т­вото коленичи, скан­дирайки: “мъл­чанието е насилие“ и “без справед­ливост няма мир“. Десетки вой­ници от Национал­ната гвар­дия помагаха на полицията в опаз­ването на реда.

Демон­с­т­ран­тите останаха в парка “Лафайет“ и на други места във Вашин­г­тон въп­реки влизането в сила на полицейс­кия час вечерта.

Пен­тагонът прех­върли около 1600 вой­ници в района на столицата след някол­кото дни на съпът­с­т­вани от насилие протести в града.

По-рано Тръмп зап­лаши да изпол­зва армията срещу демон­с­т­ран­тите, които нарече “раз­бой­ници“.

В Хюс­тън, щата Тек­сас, род­ния град на Джордж Флойд, 60 000 души се включиха в шес­т­вие в цен­търа в памет на “благия гигант“, както го нарече един от тях.

Флойд, който почина на 46-годишна въз­раст, е прекарал по-голямата част от живота си в исторически квар­тал на Хюс­тън, населен предимно с цвет­нокожи. Той се премес­тил преди няколко години в Минеаполис, където си намерил работа. Рокси Уошин­г­тън, май­ката на 6-годишната дъщеря на Флойд, заяви, че иска справед­ливост. Тя говори през сълзи за мал­ката Джиана, която остана без баща.

България

Икономика

Култура

Спорт

Земеделие