Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон03082020

Брой 146, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Проучване: Европейците вече не шофират толкова безразсъдно

Проучване: Европейците вече не шофират толкова безразсъдно

Проучване: Европейците вече не шофират толкова безразсъдно

Гърците и французите ругаят най-често зад волана, докато испанците си падат по клаксона

Европейците вече не шофират така опасно и проявяват по-голяма учтивост, когато са зад волана, с изключение най-вече на гърците и французите, показват данни от годишния барометър на фондация “Венси оторут“, публикувани вчера, предаде АФП.

Рисковото поведение със сигурност остава много разпространено на Стария континент: 88 процента от водачите в 12 европейски държави, участвали в проучването на Ипсос, признават, че превишават разрешената скорост, дори и това да става рядко, а 61 процента не спазват безопасна дистанция.

Сред 14-те показателя, които измерват опасното поведение на пътя, 8 намаляват и само 2 се увеличават: телефоннните разговори по време на шофиране с Блутут система с вграден високоговорител, както и настройването на Дж Пи Ес устройство по време на шофиране. И макар все още 84 процента от шофьорите да се страхуват от агресия на друг водач, те проявяват по-малка недоброжелателност: ругаят малко по-малко (55 на сто), надуват клаксона по-малко (51 на сто), по-рядко задминават отдясно (34 на сто) и по-рядко се залепват зад колата пред тях (33 на сто). В същото време повече водачи излизат от колата, за да разрешат спор с друг шофьор (20 процента).

В средиземноморските държави не се справят така добре: гърците най-много се приближават плътно до колата пред тях (47 на сто) и ругаят най-често, наравно с французите (70 процента), докато испанците най-много обичат звуковите сигнали (66 на сто). Гърците са също начело по опасно поведение. На обратния полюс са британците, които шофират най-безрисково.

Шофьорите от Северна и Източна Европа също имат своите грехове. Шведите най-много превишават ограниченията на скоростта (92 процента), най-малко спазват дистанция (74 процента) и най-често отклоняват поглед от пътя за поне две секунди (88 процента). Нидерландците най-много задминават отдясно на магистрала (48 процента), докато поляците най-често слизат от автомобила, най-вече заради спор (37 процента). Проучването е проведено сред 12 400 европейци на възраст над 16 г., като от всяка от 12-те държави са или анкетирани минимум 1000 души.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие