Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон28092020

Брой 185, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традицион­ният френ­ски военен парад на “Шанз Елизе” за национал­ния праз­ник 14 юли отс­тъпи място на по-скромен парад на париж­кия пл. “Кон­корд”, предаде АФП. Той бе организиран, за да се отдаде дъл­жимото на мобилизирането на въоръжените сили и медиците срещу коронавирус­ната пан­демия. Подобна промяна в тър­жес­т­вата за национал­ния праз­ник се случва за пръв път от 1945 г.

Пред трибуните на площад пл. “Кон­корд” под облач­ното небе бяха съб­рани около 2000 вой­ници — наполовина на обичай­ното.

“На този 14 юли искам, заедно с всички фран­цузи и с армията, да отдам почит на медиците и служители от всички сфери, които поз­волиха на общес­т­вения, социален и икономически живот да продължи“, заяви Еманюел Мак­рон в пос­лание, пуб­ликувано пред­варително.

На парада бяха поканени пред­с­тавители на Авс­т­рия, Гер­мания, Люк­сем­бург и Швей­цария, за да се изкаже благодар­ност на тези европейски страни, които отвориха бол­ниците си, приемайки 161 френ­ски пациенти в критично със­тояние.

На церемонията тази година нямаше тан­кова колона, но имаше въз­душен парад, започ­ващ с емб­лематич­ната “опашка“ от син, бял и чер­вен пушек на френ­с­ката група за въз­душни демон­с­т­рации. Трима медици бяха качени на борда на изпол­з­ваните от групата самолети “Алфа Джет“.

Тази година праз­нен­с­т­вата по повод национал­ния праз­ник започ­наха с отдаване на почит на генерал Шарл де Гол, чиято памет се почита тази година заради 3 кръгли юбилея: 130 години от рож­дението, 50 години от смъртта му и 80 от призива за съп­ротива, отп­равен на 18 юни 1940 г.

На тези тър­жес­тва бяха отбелязани зас­лугите на многото военни части, които се включиха в бор­бата с новия коронавирус. Специално място беше отделено на воен­ните медици. Отчетен беше и приносът на цивил­ните.

Поканени бяха 2500 фран­цузи, 1400 от които преживяха епидемията на първа линия — медици, семейс­тва на медици, станали жер­тви на Ковид-19, продавачи в магазини, пог­ребални агенти, полицаи, жан­дарми и пожар­никари.

България

Икономика

Култура

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

„Удовол­с­т­вие е да попад­неш в невероят­ния магичен, извън­земен, абсур­ден, смешен, трагичен Радич­ков свят, да се срещ­неш с Радич­ковите герои, т…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...