Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт04082020

Брой 146, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” за националния празник 14 юли отстъпи място на по-скромен парад на парижкия пл. “Конкорд”, предаде АФП. Той бе организиран, за да се отдаде дължимото на мобилизирането на въоръжените сили и медиците срещу коронавирусната пандемия. Подобна промяна в тържествата за националния празник се случва за пръв път от 1945 г.

Пред трибуните на площад пл. “Конкорд” под облачното небе бяха събрани около 2000 войници - наполовина на обичайното.

“На този 14 юли искам, заедно с всички французи и с армията, да отдам почит на медиците и служители от всички сфери, които позволиха на обществения, социален и икономически живот да продължи“, заяви Еманюел Макрон в послание, публикувано предварително.

На парада бяха поканени представители на Австрия, Германия, Люксембург и Швейцария, за да се изкаже благодарност на тези европейски страни, които отвориха болниците си, приемайки 161 френски пациенти в критично състояние.

На церемонията тази година нямаше танкова колона, но имаше въздушен парад, започващ с емблематичната “опашка“ от син, бял и червен пушек на френската група за въздушни демонстрации. Трима медици бяха качени на борда на използваните от групата самолети “Алфа Джет“.

Тази година празненствата по повод националния празник започнаха с отдаване на почит на генерал Шарл де Гол, чиято памет се почита тази година заради 3 кръгли юбилея: 130 години от рождението, 50 години от смъртта му и 80 от призива за съпротива, отправен на 18 юни 1940 г.

На тези тържества бяха отбелязани заслугите на многото военни части, които се включиха в борбата с новия коронавирус. Специално място беше отделено на военните медици. Отчетен беше и приносът на цивилните.

Поканени бяха 2500 французи, 1400 от които преживяха епидемията на първа линия - медици, семейства на медици, станали жертви на Ковид-19, продавачи в магазини, погребални агенти, полицаи, жандарми и пожарникари.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие